Orqa lansirala simulacijsku igru s dronovima, ušla među najigranije

Autor: Lucija Špiljak , 08. lipanj 2021. u 22:00
Izvršni direktor Orqe Srđan Kovačević sa svojim timom/DUBRAVKA PETRIĆ/PIXSELL

SkyeDive je simulacijska igra utrkivanja dronova i simulatora leta slobodnim stilom.

Nakon što su je nekoliko mjeseci testirali i razvijali u early access modeu, osječki startup Orqa prošli je tjedan na Steamu u punom izdanju lansirao Orqa FPV.SkyDive, simulacijsku igru utrkivanja dronova i simulatora leta slobodnim stilom.

Zavidan doseg

Ovaj mladi startup na hrvatskoj je sceni prisutan od 2018. kad su se istaknuli najboljim naočalama na svijetu za upravljanje dronovima Orqa FPV.One.

Kroz simulacijsku igru, koja je besplatna za skidanje na Steamu, korisnicima približavaju iskustvo proizvoda, a interes korisnika je značajan još iz prve godine razvoja.

“U samo prvih nekoliko dana imali smo oko 8000 novih downloada i oko 1400 dnevnih igrača, čime je SkyDive postao jedan od najigranijih simulatora dronova na Steamu”, naveo je Srđan Kovačević, suosnivač i izvršni direktor Orqe.

Prizor iz SkyDivea

Njihove naočale Orqa FPV.One zabilježile su uspjeh i interes na domaćem i stranom tržištu. Usto su primili i investiciju od 10 milijuna kuna od mađarskog Day One Capital fonda, a vrijednost njihove tvrtke danas se procjenjuje na više od 100 milijuna kuna. U njihovu sjedištu u Osijeku trenutno ih je 44, a u Washingtonu zasad imaju tim od dvoje ljudi. U funkciji je i ured u Zagrebu s dvoje kolega.

Kovačević je ranije u razgovoru za Poslovni dnevnik naveo kako će 2021. za Orqu biti godina u kojoj će, s jedne strane značajno proširiti svoju tehnološku bazu i proizvodni program, a s druge konsolidirati operacije i pripremiti se za kritičnu fazu rasta iz kategorije ‘malih’ u onu ‘srednjih’ poduzetnika.

100

milijuna kuna procijenjena je vrijednost osječkog startupa Orqa

“Za ovu godinu planiramo dodatno jačanje ponude u segmentu potrošačke elektronike, pripremu za izlaz na ‘enterprise’ tržište s ponudom profesionalnih proizvoda i usluga, a ugovaramo i nove projekte na tržištu obrambenih tehnologija.

Krenuli smo i u projektiranje modernog sjedišta tvrtke u novoj osječkoj poduzetničkoj zoni IT Park, što će nam omogućiti daljnji rast i razvoj poslovanja u smislu digitalne i zelene tranzicije.

Nadamo se da ćemo s gradnjom moći početi već ove godine, što primarno ovisi o tome hoćemo li pravovremeno osigurati EU sredstva za sufinanciranje”, naveo je Kovačević.

Ušli u Startup Tribe

Osječki startup prijavio se i na Infobipov Startup Tribe, program za ubrzavanje rasta domaćih i svjetskih startupa.

“Očekujem da će brzorastuće tehnološke kompanije u budućnosti predstavljati sve veći dio hrvatskog gospodarstva. Već danas vidimo kako su kompanije poput Infobipa i Rimac Automobila relativno brzo narasle, te iz malih startupa ‘uskočile’ u društvo najvrjednijih domaćih tvrtki poput INA-e, Zagrebačke banke, i PBZ-a.

Ovakvi programi svakako mogu doprinijeti bržem rastu startup ekosustava, i novim uspjesima poput Infobipa i Rimca”, rekao nam je nedavno Kovačević.

Komentirajte prvi

New Report

Close