FER-ov robot aPad šarmirao Bruxelles

Autor: Lucija Špiljak , 11. studeni 2018. u 10:34
aPad je autonomno vozilo za morsko i površinsko mjerenje, mapiranje i inspekciju / PD

Projekt vodi izv. prof. dr. sc. Nikola Mišković koji od ove akademske godine obnaša dužnost prodekana za znanost, a iza sebe ima nekoliko uspješno završenih europskih projekata na temu podvodne robotike.

Europska komisija uvrstila je FER-ov Laboratorij za podvodne sustave i tehnologije LAPOST među 50 finalista natjecanja Innovation Radar Prize 2018 u kategoriji “Excellent Science”. Riječ je o natjecanju za identificiranje inovacija i inovatora istraživačkih projekta EU-a s najvećim potencijalom.

Stručnjaci za tehnologiju, inovacije i poduzetništvo iz Europske komisije procijenili su veliki potencijal FER-ovog projekta aPad, uvrstivši ga među 50 finalista na natjecanju koje okuplja najbolja europska sveučilišta i institute. U H2020 projektu aPad razvija se autonomno bespilotno površinsko vozilo specijalizirano za morsko i površinsko mjerenje, mapiranje i inspekciju. Vozilo može poslužiti kao pomoćno sredstvo za praćenje i nadzor opreme i osoblja u podvodnim misijama, zahvaljujući inovativnoj tehnologiji i najsuvremenijoj opremi.

LAPOST je osnovan 2012., danas je jedan od najaktivnijih po broju međunarodnih projekata na FER-u, Sveučilištu u Zagrebu i Hrvatskoj, a njihova je robotika uz bok europskoj i svjetskoj. Robote aMussel, umjetnu školjku/mušulu za nadzor podmorja, i aPad, umjetni lopoč predstavili su prošlog mjeseca na 10. međunarodnoj terenskoj radionici Breaking the Surface u Biogradu na Moru, a sada su u završnici finala prestižnog natjecanja Europske komisije.

Projekt vodi izv. prof. dr. sc. Nikola Mišković koji od ove akademske godine obnaša dužnost prodekana za znanost, a iza sebe ima nekoliko uspješno završenih europskih projekata na temu podvodne robotike.

“Ova nominacija nam je izuzetno važna jer pokazuje da znamo rezultate istraživanja dovesti i u fazu komercijalizacije. Drago nam je da je Europa prepoznala naš trud i nadamo se da će i ostali istraživački laboratoriji slijediti ove korake kako bi se povećala inovacijska aktivnost FER-a”, izjavio je Mišković povodom nominacije.

FER-ovci za ulazak u veliko finale, među 20 najboljih, trebaju glasove građana, a glasanje traje do 12. studenog na stranicama Europske komisije u kategoriji Innovation Radar Prize.

Komentirajte prvi

New Report

Close