AstraZeneca možda štiti i bolje od drugih cjepiva?

Autor: Poslovni.hr , 23. veljača 2021. u 10:38
FOTO: REUTERS/Ricardo Rojas

Već jedna doza cjepiva protiv covida-19 u Škotskoj smanjila je broj hospitalizacija više od 85%, pokazali su prvi podaci istraživanja o utjecaju britanskog programa cijepljenja.

Prema preliminarnoj studiji objavljenoj u uglednom časopisu British Medical Journal (BMJ), koju su proveli znanstvenici iz Scottish Universities i Public Health Scotland, prva doza cjepiva Pfizer smanjila je broj hospitalizacija za 85%, a Oxford-AstraZeneca za 94%.

Ovo je posebno zanimljivo za Hrvatsku koja je naručila najviše upravo AstraZenece, oko 2.7 milijuna doza, piše Index.

Podaci o učinku cjepiva prikupljeni su između 8. prosinca i 15. veljače. Tijekom tog razdoblja primijenjeno je 1.14 milijuna doza cjepiva tako da je 21% škotske populacije dobilo prvu dozu. Oko 650.000 ljudi primilo je Pfizerovo cjepivo, a oko 490.000 cjepivo Oxford-AstraZeneca.

AstraZeneca odlično djeluje i kod najstarijih

Pritom je zanimljivo da su oba cjepiva korištena za cijepljenje starije populacije i zajedno su, kada su kombinirani njihovi rezultati, među ljudima u dobi od 80 i više godina – onima s najvećim rizikom zbog poodmaklih godina – smanjila rizik hospitalizacija za 81% u četvrtom tjednu.

“Sjajna vijest je da program isporuke cjepiva u svom trenutnom formatu … djeluje”, rekla je dr. Josie Murray iz Škotskog zavoda za javno zdravstvo, koja je sudjelovala u studiji, poznatoj kao projekt EAVE-II.

“Druga fantastična vijest je da potencijalno štitimo bolnice od preopterećenja oboljelima od covida-19”,dodala je.

Cjepivo AstraZenece pokazalo odličan učinak kod starijih

Čini se da je cjepivo Oxford-AstraZeneca imalo vrlo dobre rezultate kod starijih ljudi. U studiji su samo dvije osobe cijepljene njime bile hospitalizirane. Među onima cijepljenima Pfizerovim cjepivom bilo je više hospitalizacija, no njime je cijepljeno i više ljudi.

Trebaju li neke zemlje preispitati svoje politike prema cijepljenju AstraZenecom?

Vrlo dobri rezultati oxfordskog cjepiva mogli bi potaknuti preispitivanje politike cijepljenja u onim zemljama koje su odlučile da ne dopuštaju njegovu upotrebu kod osoba starijih od 65 godina zbog nedostatka podataka iz kliničkih ispitivanja.

Na pitanje jesu li rezultati pokazali da je cjepivo Oxford AstraZeneca učinkovito u starijim dobnim skupinama, unatoč nedostatku podataka iz kliničkih ispitivanja, odnosno, govore li u prilog odluka britanske i europske regulatorne agencije za lijekove da ga odobre za sve dobne skupine, vodeći istraživač Aziz Sheikh, ravnatelj Instituta Usher sa Sveučilišta u Edinburghu, rekao je da su rezultati u starijim dobnim skupinama “vrlo ohrabrujući”.

No dodao je, “Za sada ipak nismo imali dovoljno jake statističke podatke da bismo napravili slojevitu dobnu analizu.”

Na pitanje bi li zemlje poput Njemačke, koje su ograničile upotrebu cjepiva Oxford AstraZenece na mlađe dobne skupine, trebale preispitati svoje politike u svjetlu novih podataka studije, Jim McMenamin, direktor za covid-19 u Public Health Scotland, rekao je:

“Sve što možemo učiniti je predstaviti znanost. Na međunarodnoj zajednici je da to smatra dijelom podataka koji su im na raspolaganju.”

Dodao je da je studija analizirala samo hospitalizacije te da bi trebalo razmotriti i druge ishodišne rezultate, poput prijema na intenzivnu njegu te teških bolesti i smrti izvan bolnice, uključujući domove za njegu.

Pad imuniteta s vremenom?

Oba cjepiva daju se u pojedinačnim dozama u razmaku do 12 tjedana. Studija je pokazala određeni porast broja bolničkih prijema među ljudima kojima je dana jedna doza Pfizerova cjepiva nakon 21 dan. No, brojevi su bili vrlo mali tako da je bilo je neizvjesnosti oko njihovog statističkog značaja.

“Nismo posebno istraživali pad imuniteta”, rekao je Prof Chris Robertson iz University of Strathclyde.

Dodao je da su prikupljeni podaci konzistentni s relativno postojanom zaštitom od oko 70% koju cijepljenje pruža u ovoj fazi, no istaknuo je da će za analizu eventualnog pada imuniteta trebati proći više vremena.

Voditelj istraživanja prof. Aziz Sheikh rekao je da su ovi su rezultati vrlo ohrabrujući te da daju jake razloge da budemo optimistični u pogledu budućnosti, donosi Index.

“Sada imamo nacionalne dokaze – u cijeloj zemlji – da cijepljenje pruža zaštitu od hospitalizacija oboljelima od covida-19 “, rekao je te dodao:

“Davanje prve doze cjepiva sada treba ubrzati na globalnoj razini kako bi se pomoglo u prevladavanju ove strašne bolesti.”

Komentirajte prvi

New Report

Close