Capak: Tko se cijepi s AstraZenecom, vjerojatno neće morati nositi masku

Autor: Poslovni.hr , 19. veljača 2021. u 13:51
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Rekao je i koliko novih doza kojeg cjepiva očekujemo.

Krunoslav Capak rekao je da dosad imamo 11 potvrđenih slučajeva britanskog soja korona virusa, dodavši da je HZJZ uveo novi screening test, prema kojemu u protekla 24 sata ima 10 sumnji na nove slučajeve zaraze britanskim sojem korona virusa.

– Imamo kapaciteta da nekoliko desetaka takvih testova dnevno napravimo, a još ćemo dogovoriti tko će koliko tih testova raditi –  rekao je Capak.

Čovjek kod kojeg sumnjaju da je zaražen brazilskim sojem, nema nikakvih mutacija koje govore da to zaista i jest taj soj, pojasnio je Capak.

– Možda će taj soj nositi ime hrvatski, jer je to mutacija koja se može naći kod drugih varijanti –  kazao je.

Upitan jesu li i novinari dio rizičnih skupina koje bi se trebale prije cijepiti protiv Covida-19, Capak je rekao da novinari svakako spadaju u prioritetne skupine, ali ne na način kako to jesu starije osobe ili kronični bolesnici.

– Imamo zahtjev od HND-a da se razmotri i da se novinare stavi među prioritete kad se završi ova druga faza cijepljenja –  rekao je  Capak.

Capak: ‘Do kraja ožujka će biti nešto više od 700.000 doza’

Rekao je i koliko novih doza kojeg cjepiva očekujemo.

– Idući tjedan nam dolazi 23.400 Pfizera. Moderna će 25. poslati 16.000 doza. Od AstraZenece 52.658 doza. Do kraja ožujka će to biti nešto više od 700.000 doza. Kraj druge faze ne možemo predvidjeti, ali bit će novih informacija, počet će raditi platforma za cijepljenje. Tad ćemo biti sigurniji –  naglasio je Capak.

Na upit novinarke kako Stožer vidi epidemiološki rasplet cijele situacije kada se procijepi veći dio stanovništva, Capak je rekao:

– Jako je teško procijeniti kad ćemo procijepiti veći dio. Imamo i osobe koje su preboljele korona virus, ali ne znamo koliko kod tih osoba traje imunitet. S obzirom da su cjepiva kratko u upotrebi, ne znamo ni koliko će trajati njihov imunitet.

– Kad nam naraste broj imunih, bilo da su preboljeli bolest ili da su se cijepili, neće biti toliko osjetljivih osoba da bi se virus mogao brzo širiti i raditi probleme. To je ono što smo već više puta rekli – dodao je.

‘Ako se cijepite AstraZenecom neće vam trebati maska’

– U međuvremenu smo saznali da AstraZeneca ima neka istraživanja koja pokazuju da njihovo cjepivo štiti i od transmisije virusa. Dakle, ako se cijepite AstraZenecom vjerojatno nećete trebati nositi masku jer vam se virus ne može replicirati na sluznici nosa. Takvu informaciju za druga cjepiva nemamo – objasnio je Capak.

Komentirajte prvi

New Report

Close