Počinje masovno cijepljenje: U Zagrebu punktovi na 19 lokacija

Autor: Poslovni.hr , 16. veljača 2021. u 08:34
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Do kraja veljače u Hrvatsku treba stići 200 tisuća doza cjepiva protiv koronavirusa te oko 400 tisuća u ožujku.

Dok se zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravstva sprema u kontrolu sumnjivog prekorednog cijepljenja mlađih privilegiranih ljudi na položajima, kakvog je navodno bilo u nekim bolnicama, županijski zavodi za javno zdravstvo pripremili su punktove na kojima bi uskoro trebalo krenuti masovnije cijepljenje, kao i liječničke timove koje će za taj posao upogoniti – epidemiologe, obiteljske, liječnike medicine rada.

To ponajviše ovisi o količini cjepiva, a ta bi količina odsad, nakon zastoja koji je izazvao goleme probleme, trebala biti znatno veća, piše Večernji list.

Do kraja veljače u Hrvatsku treba stići 200 tisuća doza cjepiva protiv koronavirusa te oko 400 tisuća u ožujku. Za isporuke nakon ožujka još nema pismenih najava isporuka, ali je ovih 600 tisuća doza znatno više od do sada pristiglih oko 150 tisuća doza od sva tri proizvođača. Samo ovog tjedna stiže ukupno više od 70 tisuća doza od sva tri proizvođača cjepiva registriranih u EU (Pfizer/BioNTech, Moderna i AstraZeneca).

– Neki zavodi punktove već imaju u funkciji, a većina će ih biti kad krene veća isporuka cjepiva, ne vjerujem da će to biti prije početka ožujka. Prve veće količine ići će u ordinacije obiteljske medicine, cijepit će i zavodi. Zavodi su spremni krenuti u cijepljenje na punktovima, najviše ovisi o tome koliko će efikasno biti cijepljenje putem obiteljske medicine. Ako efikasnost u ordinacijama ne bude dobra, ići će se na punktove – najavljuje prim. Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a, koja je ujedno i Referentni centar za epidemiologiju Ministarstva zdravstva RH.

U Zagrebu bi cijepljenje u ordinacijama trebalo početi u ponedjeljak, a predviđeni su punktovi na 19 lokacija pri domovima zdravlja i u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, kako bi se omogućila podjednaka dostupnost najstarijim građanima i kroničnim bolesnicima.

To su: Prilaz baruna Filipovića 11, Park Stara Trešnjevka 2, M. Ilirika Vlačića 2, Nova cesta 85, Baštijanova 52, Anina 96, Vrabečak 4, Prečko 2, Albaharijeva 4, Runjaninova 4, Martićeva 63 A, Avenija Većeslava Holjevca 22, Kauzlarićev prilaz 7, Lučko 2a, Ivanićgradska 38, Grižanska 4, Ninska 16, Hirčeva 1 i Mirogojska cesta 16. Na sedam od tih punktova već je organizirano cijepljenje za zdravstvene djelatnike primarne zdravstvene zaštite, kao i za privatne zdravstvene djelatnike te žurne službe.

Trenutačno se pregovara o sportskim dvoranama koje će se upogoniti za masovnije cijepljenje, doznajemo od dr. Zvonimira Šostara, ravnatelja NZJZ-a “Dr. A. Štampar”. No obiteljski liječnici podsjećaju da je ministar još 1. veljače najavio cijepljenje na punktovima i smatraju da će masovno cijepljenje na takvim zbirnim mjestima biti efikasnije i sigurnije i za osobe koje se cijepe i za sve kronične bolesnike.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Komentirajte prvi

New Report

Close