Iz obnovljivih izvora BiH bi mogla dobivati tri puta više struje od sadašnje potrošnje

Autor: Poslovni.hr , 10. listopad 2021. u 22:00
Foto: Pixabay

Gradnja većih solarnih elektrana nije poticana, a u FBiH građanima se ne isplate paneli jer višak energije ne mogu prodati.

Iako korištenje solarne energije dovodi do znatno manjih računa za električnu energiju, a korisnicima čak može donijeti i zaradu, te je energetska učinkovitost, uključujući postavljanje solarnih panela, potpomognuta velikim poticajima Europske unije i partnera, energija sunca u Bosni i Hercegovini se, prema riječima stručnjaka, koristi još uvijek vrlo malo. Anes Podić, iz udruge Ekoakcija, za portal Capital.ba kaže da BiH ima veliki potencijal kada riječ o energiji sunca i vjetra.

Potreban velik broj dozvola

“Prema podacima Međunarodne agencije za obnovljive izvore energije BiH ima godišnji potencijal od 30 teravatsati, što je gotovo tri puta više od sadašnje potrošnje električne energije, ali je se malo proizvodi iz solarnih postrojenja jer je politika bila takva da su domaći investitori prednost davali gradnji hidroelektrana, budući da nisu bile poticane solarne elektrane koje imaju snagu veću od jednog megavata“, objasnio je Podić.

Prema njegovim riječima, u međuvremenu su cijene opreme za solarne elektrane toliko smanjene da za njihovu gradnju više nisu potrebni poticaji, a isplativo je postaviti takvu elektranu, posebno u južnim dijelovima Hercegovine, gdje je velik broj sunčanih sati, što daje veću priliku za povrat uloženog novca.

Loš je i zakonski okvir i za građani u BiH koji bi se odlučili sami postaviti solarne panele na krovove.

“Da biste postavili solarne panele potreban vam je velik broj dozvola, a u FBiH na primjer nema tzv. net tarife. Ta tarifa vlasniku solarnih panela omogućava da višak proizvodnje vrati u mrežu i dobije određenu naknadu“, ističe Podić.

Kako objašnjava, rijetko tko će se usuditi to uraditi jer je BiH siromašna zemlja i broj onih koji imaju viška novca da se upustite u takvo ulaganje i dalje je vrlo mali, te je korištenje solarne energije, kada je riječ o građanima koji bi sami postavili panele, bez poticaja neizvodivo.

Smanjene štetne emisije

S druge strane, za manje od četiri godine, više od 9000 kućanstava u regiji Zapadnog Balkana uložilo je oko 45 milijuna eura u tehnologije koje omogućavaju uštedu energije, kao što su solarni paneli, toplinske pumpe ili novi prozori, a sve zahvaljujući Programu financiranja zelene ekonomije (GEFF). Ta unaprjeđenja su također donijela smanjenje emisije ugljikovog dioksida za više od 12.000 tona godišnje, što je jednako uklanjanju 7700 automobila s ceste.

GEFF na Zapadnom Balkanu uspostavila je Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) uz podršku donatora, a osigurava kreditne linije za fizičke osobe, uz poticaje za investicije koje financira Europska unija za ulaganje u energetsku učinkovitost.

Kućanstva koja žele uložiti u energetsku učinkovitost dobit će bespovratna sredstva iz EU u vrijednosti do 20 posto iznosa 
kredita.

Komentirajte prvi

New Report

Close