Za ovo povrće se pokazalo da može smanjiti veličinu i broj stanica raka do 75 posto

Autor: Poslovni.hr , 03. rujan 2022. u 08:46
Foto: Unsplash

Iako se ne mogu svi oblici raka spriječiti, postoje znanstveni dokazi da zdravi načini prehrane pruža određenu razinu zaštite od bolesti

Postoji sve više dokaza da pravi dodaci prehrani sprječavaju rast raka, a većina tih izvora hrane je biljna. Zahvaljujući svojim jedinstvenim fitokemikalijama, jedno povrće može smanjiti broj stanica raka za 75 posto, piše Express.

Iako se ne mogu svi oblici raka spriječiti, postoje znanstveni dokazi da zdravi načini prehrane pružaju određenu razinu zaštite od bolesti. Posebno se preporučuju fitonutrijenti jer zajedno mogu djelovati na smanjenje rizika od raka.

Brokula sadrži nekoliko antioksidansa koji imaju široke implikacije na zdravlje, uključujući rast raka, upale i mentalno propadanje. Među najvažnijima je kemferol; glavni spoj u klicama brokule nakon hidrolize.

Foto: Unsplash

Nekoliko je studija pokazalo da smanjuje rizik od kroničnih bolesti povećanjem tjelesne antioksidativne obrane protiv slobodnih radikala.Uz to postoji nekoliko drugih korisnih sastojaka brokule, uključujući: karotenoide, vitamin C, glukozinolate, folate, dijetalna vlakna i flavonole.

Viyaja Surampudi, izvanredna profesorica medicine na UCLA Health ističe da neki spojevi mogu biti prikladniji za smanjenje rasta raka.

Foto: Unsplash

Postojale su studije o tome koje datiraju iz 1997. Od tada smo otkrili da klice brokule imaju antikancerogena svojstva. Kod brokule, konkretno, postoji velika količina fitokemikalije koja se zove sulforafan, a to je biljni spoj koji se bori protiv raka i koji se povezuje sa smanjenjem rizika od raka prostate, dojke, debelog crijeva i raka usne šupljine.”

Ovaj spoj je prisutan i u drugom povrću kao što su kelj, kupus, potočarka i cvjetača, ali brokula je najbolji izvor.

Znanstvenici nastavljaju istraživati kako sulforafan može smanjiti rizik od raka, od detoksikacije štetnih tvari u tijelu do djelovanja kao antimikrobnog sredstva, izvještava WebMD. U jednoj studiji objavljenoj u časopisu Clinical Cancer Research 2010., istraživači su promatrali učinke brokule na stanice raka dojke. Njihova otkrića pokazala su da je fotokemijski sulforafan “smanjio veličinu i broj stanica raka do 75 posto”, izvijestio je Healthline.

Foto: Unsplash

Slični su nalazi ponovljeni u studiji o raku prostate, objavljenoj u medicinskom časopisu Carcinogenesis. Na miševima tretiranim sulforafanom vidjeli su kako ta fitokemikalija ubija stanice raka prostate i smanjuje volumen tumora za više od 50 posto.

Prema WebMD-u: “Brokula i ostalo povrće iz te podvrste najviše štite od raka prostate, pluća, debelog crijeva, dojke, mjehura, jetre, vrata, glave, usta, jednjaka i želuca.”

Postoji nekoliko načina na koje fitonutrijenti iz brokule mogu pomoći u tome, uključujući pomoć u regulaciji hormona i estrogena. Ponekad te kemikalije usporavaju rast stanica raka i blokiraju upalu te pomažu u smanjenju rizika od oštećenja uzrokovanog oksidansima.

Iako su potrebna dodatna istraživanja na ljudima, postoje brojni dokazi da je brokula među namirnicama s najjačim poveznicama u prevenciji raka.

Komentari (1)
Pogledajte sve

navodno je kennedy jeo brokulu..

New Report

Close