Volite sardine? Evo zašto biste ih trebali uvrstiti u prehranu

Autor: Poslovni.hr , 29. listopad 2022. u 09:48
Foto: Unsplash

Za razliku od konzervirane tune ili lososa, pakiraju se cijele, a budući da je svaka riba manja od 25 centimetara može se jesti koža, kosti i sve.

Ili ih volite ili mrzite – ali ne može se poreći da sardine sadrže puno okusa i hranjivih tvari u svakoj ribi. Ove male srebrne ribe dolaze konzervirane u vodi, ulju ili umacima. Za razliku od konzervirane tune ili lososa, pakiraju se cijele, a budući da je svaka riba manja od 25 centimetara može se jesti koža, kosti i sve.

Sardine također donose puno hranjivih tvari na stol po niskoj cijeni. Jedna konzerva sardina ima 22 grama proteina. U nastavku donosimo četiri načina na koje bi konzumacija sardina mogla utjecati na vaše zdravlje, piše Eatthis.

Mogu poboljšati zdravlje vaših kostiju

Sardine prirodno imaju dva ključna hranjiva sastojka koja pomažu održati vaše kosti jakima kako starite. Budući da su kosti u sardinama tako male i mekane, ostaju u ribi, što je odlična vijest za vaše vlastite kosti.

“Sardine s kostima izvrstan su izvor nemliječnog kalcija, koji je neophodan za zdravlje kostiju”, kaže doktorica Anya Rosen.

Jedna konzerva sardina ima 27% dnevne vrijednosti (DV) kalcija – više od šalice mlijeka! Kao i kod ljudi, većina kalcija u sardinama nalazi se u njihovim kostima. No, kalcij nije jedini način na koji sardine održavaju vaše kosti jakima i zdravima—one su također odličan izvor vitamina D. Vitamin D je vitamin topiv u mastima koji je vašem tijelu potreban za apsorpciju kalcija. Ako imate nizak udio vitamina D, kalcij koji jedete ne može obaviti svoj posao zaštite snage i integriteta vaših kostiju.

Masna riba poput lososa, skuše, sabljarke i sardina izvrsni su prirodni izvori vitamina D. Jedna konzerva sardina ima 22% vašeg dnevnog unosa tog vitamina.

Foto: Unsplash

Mogu zaštititi vaše srce

Sardine su praktičan način da unesete svoje omega-3 masne kiseline, jer svaka konzerva ima 1 gram ove nezasićene masti koja štiti srce.

“Prehrana bogata omega-3 masnim kiselinama ima mnoge potencijalne prednosti, uključujući niži kolesterol, niže razine upala i manji rizik od razvoja srčanih bolesti”, kaže Bethany Keith dijetetičarka u Sizzling Nutrition.

U recenziji JAMA Internal Medicine iz 2021. istraživači su analizirali podatke od gotovo 200. 000 odraslih osoba (s i bez bolesti srca). Otkrili su da jedenje najmanje 2 porcije (175 grama) masne ribe tjedno značajno smanjuje rizik od ozbiljnih srčanih bolesti kod zdravih odraslih osoba i smrtnost kod onih koji su već imali srčanu bolest.

Mogu uzrokovati pogoršanje gihta

“Visoki unos sardina može pridonijeti napadima gihta, a neke vrste konzerviranih sardina mogu imati visok sadržaj natrija”, kaže dr. Emma Laing, glasnogovornica Akademije za prehranu i dijetetiku.

Foto: Unsplah

Giht je posebno bolan oblik artritisa. Napadi se mogu osjetiti kao strelovita bol, peckanje i osjetljivost u zglobovima poput nožnog palca, gležnja ili koljena. Jedan od uzroka izbijanja gihta je prehrana bogata purinima — prirodnom tvari koja se u tijelu razgrađuje u mokraćnu kiselinu. Napadi gihta javljaju se kada se kristali mokraćne kiseline nakupljaju u zglobovima, uzrokujući intenzivnu upalu i bol.

Sardine, inćuni, dagnje, pastrva i crveno meso bogati su purinima. To ne znači da ne možete jesti sardine, ali možda trebate biti oprezni u količini koju jedete, kao i u ostatku prehrane.

Dat će vam osjećaj energije

Uz kalcij, vitamin D, omega-3 masne kiseline i proteine, sardine su odličan izvor vitamina B12. Jedna konzerva sardina ima 343% vaše DV za vitamin B12.

Manjak ovog vitamina topljivog u vodi najčešće se javlja kod starijih odraslih osoba, onih s pernicioznom anemijom (bolest koja sprječava želudac da apsorbira B12), osoba s raznim želučanim bolestima te vegetarijanaca ili vegana. Nedostatak vitamina B12 može dovesti do umora, nedostatka zraka i niske razine energije.

Komentirajte prvi

New Report

Close