Pripazite što jedete jer naša prehrana može utjecati na pojavu jedne teške bolesti

Autor: Poslovni.hr , 26. srpanj 2022. u 09:07
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Usredotočenost na zdravlje vaših crijeva može imati niz prednosti.

Ako već ne jedete hranu koja može poboljšati zdravlje vaših crijeva, možda biste trebali početi, jer je nova studija otkrila vezu između zdravlja crijeva i Alzheimerove bolesti, piše Eatthis.

Naime, istraživanje koje je provelo Sveučilište Edith Cowan, a koje je objavljeno u Communications Biology, pokazalo je da se ljudi s problemima povezanim s crijevima također suočavaju s povećanim rizikom od Alzheimerove bolesti.

Nutricionista Amanda Sauceda komentirala je da zaključak ove studije smatra vrlo važnim unatoč tome što nismo u potpunosti svjesni na koji način su povezana crijeva i Alzheimerova bolest.

Sauceda objašnjava da je prerano reći da dobro zdravlje crijeva može spriječiti Alzheimerovu bolest, ali možemo reći da usredotočenost na zdravlje vaših crijeva može imati niz prednosti.

“Postoji poveznica s dobrim zdravljem crijeva i zdravim kolesterolom , a to su vlakna. To znači da se trebate fokusirati na hranu bogatu vlaknima”, kazala je.

Savjetuje da stvari ne mijenjate iznenada, nego malo po malo jer “crijeva vole dosljednost”.

Ukazuje i na dobrobiti probiotičke hrane poput zobi, šparoga i luka, ali isto tako ističe da se od čovjeka do čovjeka razlikuju namirnice koje najbolje odgovaraju crijevima.

Komentirajte prvi

New Report

Close