Stručnjaci otkrili kako se riješiti dosadnih napasnika koji jedu vaše biljke bez štetnih kemikalija

Autor: Poslovni.hr , 12. studeni 2022. u 11:02
Foto: Pixabay

Puževi i puževi golači mogu biti destruktivni i često uzrokuju veliku štetu vrtovima preko noći. Stručnjaci su podijelili najbolje načine kako ih se riješiti.

Puževi golaći ostaju aktivni tijekom cijele godine, za razliku od puževa koji tijekom jeseni i zime miruju. To može biti nevjerojatno neugodno za vrtlare koji pronađu puževe u svojim teglama s biljkama ili pak kao štetu na usjevima ili biljkama u vrtu, piše Express. Iako ih Kraljevsko hortikulturno društvo (RHS) više ne klasificira kao štetočine, većina će ih vrtlara htjeti držati podalje. Ipak, imajte na umu da su puževi hrana svim vrstama životinja, uključujući ptice i kukce, pa ih se preporuča riješiti iz vrta samo ako su smetnja.

“Iako mislite na puževe golaće i puževe kao na pohlepne grabežljivce koji se hrane vašim povrćem, važno je upamtiti da su ove dosadne štetočine lijepe za mnoge druge divlje životinje u vrtu, uključujući ptice, žabe, ježeve pa čak i potkornjake. Dakle, potičući više ovih stvorenja da posjećuju vaš vrt, možete prirodno kontrolirati puževe golaće i puževe”, kaže James Partridge iz Greenshopa.

Stručnjak je predložio ulaganje u hranilicu za ptice i korištenje mješavine sjemenki ili orašastih plodova. Ribnjaci su također odličan način za privlačenje žaba koje će jesti puževe.

“Iako je poticanje grabežljivaca učinkovito, može potrajati neko vrijeme da bi djelovalo. Ako puževi i puževi golaći  upravo sada opsjedaju vaše biljke, možda biste trebali dodati neke ekološke fizičke barijere. Hortikulturna vuna može se položiti oko biljke kako bi se odvratili puževi golaći i puževi, naime, oni će se teško kretati po suhoj, vlaknastoj teksturi. Također se bore s oštrim ili grubim površinama”, savjetuje Partridge.

Foto: Pixabay

Čak i ljuske jaja djeluju kao sredstvo odvraćanja, ali samo kada su čiste i suhe. Kada gulite jaje, pokušajte ukloniti unutarnju opnu i isperite je ako je potrebno. Ipak, vrtlari bi trebali znati da kiša brzo čini da ljuske jaja izgube svoju učinkovitost. Ovaj stručnjak preporučuje i da puževe samo premjestite u hrpu komposta gdje se umjesto novim biljem mogu hraniti starim reznicama.

“Puževi golaći i puževi obično su najaktivniji u sumrak, kada njihovi prirodni grabežljivci nisu u blizini. Dakle, ovo je dobar trenutak da izađete i iščupate ih sa svojih biljaka.”, kaže Partridge.

RHS  poručuje da bi vrtlari mogli pomoći smanjiti štetu od puževa poduzimanjem preventivnih mjera uključujući primjerice grabljanje tla.Uklanjanje lišća tijekom zimskih mjeseci također je odlična ideja jer može izložiti puževe, dopuštajući tako pticama da ih pojedu.

Foto: Pixabay

“Koristite zamke kao što su izdubljene kore naranče, grejpa ili dinje. Mogu se položiti prerezanom stranom prema dolje ili koristite staklenke djelomično napunjene pivom koje ćete ukopati u u tlo u blizini osjetljivih biljaka. Redovito ih provjeravajte i praznite, po mogućnosti svako jutro”, kažu iz RHS-a.

Drugi uobičajeni problem s kojim se kućanstva suočavaju tijekom cijele godine su mravi, koji mogu upasti u domove i vrtove kako bi se ugnijezdili. Mark Smithson, izvršni direktor Marks Electrical, stručnjaka za električne uređaje diljem zemlje, preporučio je stavljanje limunove kore oko područja na kojima su mravi identificirani, a koristiti možete i kredu.

“Budući da sadrži kalcijev karbonat, kreda je također dobra stvar za sprječavanje mrava u kuhinji. Gdje ste možda identificirali ulazne točke za mrave, možete pošpricati kredu u prahu oko tog mjesta”, kaže Smithson.

Poput limuna, kalcijev karbonat ometa njihov mirisni trag, a stručnjak je predložio da pokušate sa soli. “Sol je dobra opcija i lako je dostupna u domovima većine ljudi. Kuhinjska sol je u redu i možete je pomiješati s dobrom količinom vruće vode”, poručuje za kraj Smithson.

Komentirajte prvi

New Report

Close