Uz jednostavan trik i začin iz kuhinjskog ormarića spasite biljke od kukaca i plijesni

Autor: Poslovni.hr , 22. listopad 2022. u 11:34
Foto: Unsplash

Sobne biljke tijekom zimskih mjeseci miruju, no unatoč tome, i dalje im trebaju pravi uvjeti za preživljavanje, poput neizravne svjetlosti i udaljavanja od izvora topline i propuha. Kako bi sobne biljke bile zdrave, vlasnici mogu koristiti i začine.

Budući da je zima pred vratima, važno je unijeti neke promjene u rutinu sobnih biljaka kako biste osigurali da prežive. Naime, sobne biljke tijekom zimskih mjeseci miruju, što znači da nisu u aktivnom rastu. Unatoč tome, i dalje im trebaju pravi uvjeti za preživljavanje, poput neizravne svjetlosti i udaljavanja od izvora topline i propuha. Kako bi sobne biljke bile zdrave, vlasnici mogu koristiti i cimet, piše Express.

Richard Cheshire, liječnik za biljke u Patchu kaže da je važno premještati biljke ovisno o tome na kakvom svjetlu uspijevaju.”Dobro proučite svoj prostor i vidite gdje svjetlost pada ujutro, u podne i navečer. Uvidjet ćete da ovo može biti sasvim drugačije od ostalih godišnjih doba pa provjerite na kakvom svjetlu vaša biljka uspijeva i premjestite je u skladu s time. U mračnoj i vlažnoj klimi, plijesan se može razviti na biljci. Pospite malo cimeta oko biljke da to spriječite”, savjetuje Cheshire.

Plijesan i gljivice pojavljuju se kao mrlje bez boje na tlu, što znači da ih je prilično lako prepoznati. Cimet će vas riješiti i komaraca, a u pitanju je začin koji može pomoći u poticanju rasta, što ga čini izvrsnim za korištenje tijekom cijele godine.

Foto: Unsplash

Prema stručnjacima iz WeThrifta, cimet u prahu je jedan od “najučinkovitijih” načina za ubijanje muha i mušica koje napadaju kućne biljke.

Armen Adamjan, stručnjak za biljke koji vodi TikTok stranicu ‘creative_explained’, rekao je da će “posipanje cimeta oko biljaka” odvratiti sve, od komaraca koji lutaju oko sobnih biljaka do vjeverica ili voluharica koje grickaju za vaše biljke koje su na otvorenom.

“Ako imate malo cimeta u kući, pospite malo oko svojih biljaka i to će spriječiti pojavi raznih vrsta buba i insekata. Povrh toga, cimet zapravo ima antifungalna svojstva koja će pomoći u sprječavanju bolesti vaših biljaka, a nakon što pospete njime svoje sadnice, to će potaknuti njihov rast”, kaže Adamjan.

Osim komaraca, poznato je da cimet odvraća mrave, grinje i razne vrste muha i mušica. Može čak pomoći u odvraćanju pauka od ulaska u vaš dom zbog svog jakog mirisa koji insekti ne vole, a osim tog začina kukce i insekte sa sobnog bilja može odvratiti i miris naranče, točnije narančina kora.

Komentirajte prvi

New Report

Close