Prijateljice tame: Ove sobne biljke zimi možete ‘zanemariti’

Autor: Poslovni.hr , 01. listopad 2022. u 12:13
Foto: Unsplash

Vaše sobne biljke uskoro će ući u stanje mirovanja, što znači da tijekom zimskih mjeseci neće rasti i trebat će manje zalijevanja.

O sobnim biljkama može biti teško brinuti se tijekom zimskih mjeseci i teško je znati koliko ih često zalijevati. Za vrtlare koji ove zime traže biljke koje nije potrebno održavati i posebno njegovati, stručnjaci su podijelili koje sobne biljke “uspijevaju bez puno muke” i kojima ne smeta to da ih smjestite u tmurniji ili tamniji kutak vašeg doma.

Vaše sobne biljke uskoro će ući u stanje mirovanja, što znači da tijekom zimskih mjeseci neće rasti i trebat će manje zalijevanja. Kako bi ostale žive i zdrave, važno im je dati odmor tijekom zimskih mjeseci. To znači da ih treba nahraniti posljednji put i obrezivanje se mora obaviti uskoro, a vlasnici također mogu početi smanjivati ​​učestalost zalijevanja, piše Express.

“Proljeće i ljeto su mjeseci rasta vaših sobnih biljaka, ali održati vaše zelene ljepotice na životu tijekom jeseni i zime jednostavno je uz malo planiranja unaprijed i ozelenjavanja. Sve biljke zahtijevaju malo prirodnog svjetla, no biljke poput sanseverije, zlatnog puzavca ili zamioculcas zamiifolia podnijet će tmurniji kutak vašeg doma”, kaže Morag Hill, suosnivač The Little Botanical.

Foto: Unsplash

Zamioculcas zamiifolia podnosi sušu i treba joj samo jako svjetlo i povremeno zalijevanje, jednom tjedno ili čak rjeđe tijekom zimskih mjeseci. Međutim, otrovna je za kućne ljubimce pa je ovu sobnu biljku važno držati podalje od životinja

Đavolji bršljan, odnosno pothos ili zlatni puzavac jedna je od najpopularnijih sobnih biljaka koja se može prilagoditi okolišu u kojem se nalaze, ali se ne smiju pretjerano zalijevati ili bi se mogli suočiti s truljenjem korijena.

Foto: Pixabay

“Uobičajeni naziv ove biljke, đavolji bršljan odnosi se na to kako raste u divljini uz debla drveća i često u sjeni, pa se smatra prijatelj tame. Imajući to na umu, tamniji dani ga neće smetati, ali možete primijetiti da mu lišće izgleda malo blijedo ako nema dovoljno svjetla. Kao i većina biljaka zimi, neće mu trebati toliko vode tijekom hladnijih mjeseci pa ga rjeđe hidratizirajte Biljke pothosa imaju plitak korijenski sustav, pa je najbolje da se tijekom zime pridržavate pravila ‘manje je više’ kada je u pitanju hidratacija. Nastojte lagano zalijevati oko posude otprilike svaka dva tjedna”, kaže Jo Lambell, osnivač tvrtke Beards & Daisies.

Morag je dodao da sanseveriji također “ne smeta malo zanemarivanja” jer su porijeklom iz Afrike i Madagaskara gdje je klima toplija.  “Možete uživati ​​u njihovoj prisutnosti bez brige o tome da im treba previše brige. Nikada ne možete pogriješiti sa sanseverijom, one su jedne od najopuštenijih biljaka koje možete imati. Uspijevaju i ako ih zanemarite, pa čak i ako ih zaboravite zaliti, one će se i dalje brinuti o vama pročišćavajući zrak u vašem domu”, kaže Morag.

Foto: Pixabay

Prema riječima stručnjaka, sanseverija mogu tjednima izdržati bez potrebe za vodom, posebno tijekom zimskih mjeseci.  Sanseverija je također je otrovna za kućne ljubimce pa je treba držati podalje od mačaka i pasa.”Prema NASA-i, sanseverija jedna je od najboljih biljaka za poboljšanje kvalitete zraka, uklanjanje toksina poput formaldehida, amonijaka i ugljičnog monoksida iz zraka, što je čini idealnom biljkom za dom i ured. Preporučujemo da je stavite na noćni ormarić kako biste noću lakše utonuli u san.”

 

Komentirajte prvi

New Report

Close