Uz ovaj trik biljke će odmah živnuti, jedini potreban sastojak sigurno imate u kuhinji

Autor: Poslovni.hr , 28. kolovoz 2022. u 10:21
Foto: Pixabay

Kalcij i aminokiseline u vodi također mogu poboljšati stanje bolesnih biljaka.

Ponekad čak i najiskusniji vrtlari imaju problema s održavanjem određenih sobnih biljaka, piše Bestlifeonile. Ako primijetite da jedna od vaših biljaka ne izgleda baš živahno, ovaj brz i jednostavan trik pomoći će biljci.

Sljedeći put kada kuhate jaja za doručak, nemojte baciti vodu od kuhanja. Umjesto toga, nakon što je ohladite koristite je za zalijevanje biljaka.

“Ljuske jaja su bogat izvor kalcija, minerala koji pomaže u održavanju pH tla između 6 i 6,5, optimalnih uvjeta za biljke da izvuku esencijalne hranjive tvari. Kada kuhate jaja, kalcij iz ljuske iscuri u vodu, stvarajući otopinu bogatu kalcijem koju možete koristiti za zalijevanje biljaka”, kaže DIY Garden blogerica Emma Loker.

Ta voda je također bogata aminokiselinama, još jednom hranjivom tvari koja pridonosi rastu biljaka. Biljke trebaju kalcij “kako bi rasle i za održavanje svojih staničnih stijenki”, kaže stručnjak za njegu biljaka James Mayo. Kako kaže, bez kalcija, “većina sobnih biljaka teško će ostati uspravna i imat će onaj mlohavi ‘mrtvi’ izgled”, kaže on.

“Uz to kalcij iz vode od ljuske jajeta daje strukturnu potporu biljkama, što jača njihovo lišće i stabljike”, objašnjava izvršni direktor tvrtke All About Gardening Jason White.

“Voda od ljuske jajeta djeluje kao gnojivo s brzim otpuštanjem jer se hranjive tvari brže distribuiraju u sustav biljke, što dovodi do brzih rezultata”, kaže White.

FOTO: Pixabay

“Činjenica da biljka može tako brzo apsorbirati i primiti kalcij također je razlog zašto će većina ljudi primijetiti vidljivo poboljšanje u izgledu svoje biljke nakon samo nekoliko sati”, dodaje Mayo.

Kalcij i aminokiseline u vodi također mogu poboljšati stanje bolesnih biljaka. Glavni vrtlar Andrew Porwol napominje da ove hranjive tvari “jačaju imunološki sustav vaših biljaka i pomažu im da se oporave od bolesti, dok u isto vrijeme smanjuju njihov stres.”

Komentirajte prvi

New Report

Close