Biljke koje hlade sobu skoro kao klima uređaj

Autor: Poslovni.hr , 23. srpanj 2022. u 09:18
Foto: Unsplash

Čak je i NASA to dokazala.

Nepodnošljivo je vruće, pa trčimo kući da u vlastitom prostoru napravimo prohladnu atmosferu. Ako nemamo klima uređaj, neke sobne biljke su zeleni spas za nas.

Prije nego što uložite puno novca u klimatizaciju ili ventilatore, stručnjaci preporučuju da u svoj prostor integritete određene sobne biljke, piše B92.

Foto: Unsplash

Prema rezultatima istraživanja NASA Earth Science, biljke su poznate po tome što pomoću fotosinteze ne hlade samo sebe već i okolinu.

Benjamin

Malo sobno stablo ima puno lišća kroz koje ispušta vlagu u sobu. Stablo s grmolikom krošnjom poslužit će kao krošnja ostalim biljkama uz njega.

Foto: Pixabay

Naime, kad biljke grupirate, pomažu jedna drugoj u stvaranju vlastitog ekosistema i poboljšanju vlažnosti. Nemojte zaboraviti redovito ih zalijevati kako bi učinak hlađenja bio optimalan.

Fikus gumijevac

Što je veća vlažnost u sobi, temperatura je niža. Poznato je da gumijevac nadoknađuje sadržaj vode u zraku. U osnovi, što više lišća ima drveće, to je učinak veći.

Foto: Unsplash

Uvijek održavajte tlo ravnomjerno vlažnim (ne zalijevajte prekomjerno!) I ne izlažite ga direktnoj sunčevoj svjetlosti.

Aglaonema

Ova biljka ne samo da hladi zrak već ga i pročišćava. Posebno se preporučuje u spavaćoj sobi.

Foto: Pixabay

Praktična je jer je aglaonema vrlo jednostavna za njegu i zahtjeva malo vode i svjetlosti.

Sobna palma

Ne samo da osigurava nižu temperaturu već vam pruža i osjećaj egzotike. Zeleni listovi palme imaju uske otvore koji apsorbiraju ugljikov-dioksid i ispuštaju kisik.

Što je površina lista veća, može proizvesti više kisika. Savjet je da uz normalno zalijevanje lišće redovno prskate vodom.

Sanseverija

Baš kao i aloe vera, sanseverija ima visok sadržaj vodika. Međutim, ne samo da ispušta vlagu i kisik u zrak, nego uklanja i nečistoće.

Foto: Pixabay

Voli sunce i zato sjajno izgleda na prozorskoj dasci – gdje sprečava ulazak toplih sunčevih zraka u prostoriju.

Aloe vera

Ova vrlo ljekovita biljka neće vam dobro doći samo ako dobijete gadne opekotine od sunca već je njeno uzgajanje dobro i za hlađenje temperature zraka i uklanjanje formaldehida iz zraka.

Foto: Pixabay

Držite je na indirektnoj svjetlosti, i to osam do deset sati dnevno. Stavite je u zemljište za kaktuse u teglu s drenažom, a zalijevajte je tek kad se zemlja dobro osuši

Komentirajte prvi

New Report

Close