Superhrana koju su jele i naše bake: Deset namirnica koje su pune hranjivih sastojaka i koje sprečavaju rak i Alzheimerovu bolest

Autor: Poslovni.hr , 16. prosinac 2022. u 11:43
Foto: Pixabay

Kaitlin otkriva deset namirnica koje spadaju u “superhranu” i objašnjava njihove zdravstvene prednosti. Neke od najboljih namirnica koje jačaju zdravlje nalaze se u našim kuhinjama već desetljećima, od suhih šljiva do zobi, jaja i banana.

“Oznaka ‘superhrane’ popularan je način za kompanije da reklamiraju određene namirnice i prodaju proizvode, ali puno poznatije voće i povrće koje se desetljećima nalazi u supermarketima, imaju isto toliko zdravstvenih prednosti”, kaže dijetetičarka Kaitlin Colucci.

Kaitlin otkriva deset namirnica koje spadaju u “superhranu” i objašnjava njihove zdravstvene prednosti.

Neke od najboljih namirnica koje jačaju zdravlje nalaze se u našim kuhinjama već desetljećima, od suhih šljiva do zobi, jaja i banana. Hrana koju je vaša baka koristila je puna hranjivih sastojaka koje vašem tijelu trebaju ove zime, piše B92.

Navodi se da će gljive biti jedna od najpopularnijih namirnica 2023. godine zahvaljujući hranjivim sastojcima u njima koje su povezane sa sprečavanjem Alzheimerove bolesti i raka.

1. Jaja

Jaja su sjajan izvor proteina jer sadrže veliki izbor vitamina i minerala. Sadrže vitamin A koji pomaže u obrani od infekcija i bolesti, vitamin E koji je dobar za zdravlje živaca i vitamin D koji održava kosti i mišiće zdravima, a nalazi se u vrlo malo drugih namirnica.

Foto: Unsplash

Jaja također sadrže niz vitamina B koji podržavaju snažno funkcioniranje ćelija. Sadrže deset minerala, uključujući kalcij, koji je dobar za kosti, cink, koji podržava imunološki sistem i magnezij, koji podiže energiju.

2. Banane

Banane su jeftine, dostupne i pune mikronutrijenata. Posebno su bogate kalijem, jednim od najvažnijih soli u tijelu, kao i mineralima koji se nazivaju elektroliti. Banane također potiču zdravlje srca i probavu zbog antioksidansa i vlakana koje sadrže.

3. Zob

Kao cijela žitarica bez glutena i izvrstan izvor dijetalnih vlakana, sadrži blago koje može pomoći u smanjenju kolesterola. Pridonosi zdravom srcu i težini i sadrži proteine koji vam pomažu da duže ostanete siti. Zob se može pohvaliti nizom hranjivih stvari uključujući vitamine grupe B, magnezij, cink, koji jačaju energiju i održavaju živce.

4. Suhe šljive

Suhe šljive su oduvijek bile popularne jer šećeri sorbitol i visok sadržaj vlakana pomažu u sprečavanju zatvora.

Foto: Pixabay

Ta vlakna su posebno dobra za zdravlje probave, ali suhe šljive također sadrže antioksidanse. Da biste iskoristili sve dobrobiti, jedite cijelo voće, nemojte piti samo sok od suhih šljiva.

5. Leća

Leća može pomoći u zamjeni mesa kao dio zdravije prehrane s niskim udjelom zasićenih masti. Izvrstan je izvor folne kiseline, koja može neutralizirati vrste anemije, vitamina B i dijetalnih vlakana. Pomažu u radu crijeva i zdravoj stolici i stabilizira količinu šećera u krvi. Također su dobar izvor proteina koji su nam potrebni za popravak ćelija i stvaranje novih.

6. Bademi

Orašasti plodovi poput badema, koji su posebno zdrav primjer, sadrže puno vitamina E, koji se bori protiv slobodnih radikala i vitamina B2 koji pomaže u borbi protiv upale živaca, koja doprinosi migrenama. Također sadrže dijetalna vlakna koja mogu da smanje kolesterol u krvi.

7. Gljive

Gljive su izvrstan izvor selena, komponente proteina i enzima koji štite od infekcija i oštećenja stanica, također pomažu vašem metabolizmu i zdravlju štitnjače.

Foto: Pixabay

Ostavite li gljive na dasci uz prozor, izložite ih sunčevoj svjetlosti 24 sata prije kuhanja, same će stvoriti preko potreban vitamin D, što ih čini pravom ‘superhranom’.

8. Brokula

Tamnozeleno lisnato povrće puno je hranjivih stvari, a brokula je prepuna magnezija i folata koji podižu energiju. Također je bogata vitaminom C. Porcija od 45 g sirove brokule osigurava 70 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina C. Kuhajte brokulu na pari, umjesto da je prokuhate kako biste zadržali te vitamine.

9. Češnjak

Stari favorit za zaštitu od prehlade je češnjak, koji je bogat zdravim spojem alicinom, a koji se također nalazi u luku i poriluku. Alicin pomaže u blokiranju slobodnih radikala i zaustavlja širenje bakterija. Sjeckanjem češnjaka desetak minuta prije upotrebe u kuhanju i ostavljanjem da odstoji, oslobađa se još više alicina.

10. Kava

Kava ima antioksidativna svojstva i posebno je bogata polifenolima i flavonoidima, koji su poznati po svojim protuupalnim svojstvima, a također mogu pomoći u radu kardiovaskularnog sustava i zdravlju crijeva. Ako kavu pijete zbog njenih zdravstvenih dobrobiti, odlučite se za mljevena zrna, a ne za instant.

Komentirajte prvi

New Report

Close