Smanjuje upale i jača imunitet: Ova namirnica slovi za prirodni antibiotik, ali nije zdrava za svakoga

Autor: Poslovni.hr , 05. svibanj 2023. u 12:40
Foto: Pixabay

Treba ga redovno jesti kako bi preventivno utjecao u borbi s bolestima,

Mladi luk sadrži minerale i vitamine, željezo, folnu kiselinu, hranjiva vlakna i hranjive sastojke. Zahvaljujući njegovom jedinstvenom sastavu smanjuje upale u organizmu i jača imunitet. Liječnici ga preporučuju za prehranu ljudi s mnogim oboljenjima, piše B92.

“Pored toga što sadrži vitamine i minerale, na primjer, vitamin C, vitamine B grupe, vlakna, sadrži flavonoide, koji djeluju kao antioksidansi, smanjuju upalne procese u organizmu. Najčešće djeluju na kardiovaskularne procese, dijabetes i onkološka oboljenja. Također, luk pozitivno utječe i na imunitet”, rekla je dijetologinja Natalija Nefedova u intervjuu za “Sputnjik“

Ona navodi i da luk pomaže i u snižavanju unosa soli u organizam. Bez obzira na sve, luk ne treba koristiti kao lijek koji se konzumira samo onda kada je čovjek bolestan. Njega treba redovno jesti kako bi preventivno utjecao u borbi s bolestima, smatra nutricionistica.

“Jedini problem je zadah, ali ne iz usta, već iz kože, jer se miris luka izlučuje kroz pore”, pojasnila je Nefedova.

Međutim, neki ljudi ne mogu probaviti luk.

“Mladi luk je potrebno ograničeno konzumirati ako imate osjetljiv želudac, ako bolujete od gastritisa ili imate problema s želučanom kiselinom. Međutim, to ne znači da ga ne treba uopće jesti, već je potrebno unositi one količine luka koje odgovaraju vašem organizmu.”

Kako bi luk ostao svjež i ne bi gubio korisna svojstva, potrebno ga je čuvati u hladnjaku i odvojiti stabljike luka jednu od druge.

Komentirajte prvi

New Report

Close