Puna vlakana, štiti mozak, ali pretjerana konzumacija izaziva niz problema

Autor: Poslovni.hr , 30. siječanj 2023. u 11:27
Foto: Pixabay

Sadrži antioksidanse, kao što su karotenoidi i flavonoidi koji pomažu u zaštiti stanica od štetnih slobodnih radikala.

Cvjetača je efikasna u smanjenju rizika od kroničnih bolesti. Kao i svako drugo povrće, sadrži antioksidanse, kao što su karotenoidi i flavonoidi koji pomažu u zaštiti stanica od štetnih slobodnih radikala, piše B92.

Cvjetača je bogata vlaknima, ali i prekomjerna konzumacija može uzrokovati nadutost i probavne probleme.

Foto: Unsplash

Cvjetača može pomoći u gubitku težine. Izvor je dijetalnih vlakana koja pomažu u dužem održavanju osjećaja sitosti. Također, cvjetača je niskokalorična, u 100 grama povrća ima samo 16 kalorija.

Može spriječiti kardiovaskularne bolesti. To je povrće bogato topivim i netopivim vlaknima i kalijem. Ove supstance pomažu u smanjenju apsorpcije kolesterola u crijevima, pomažu u snižavanju krvnog tlaka i održavaju krvne žile zdravima.

Štiti naš mozak

Ima protuupalna svojstva. Povrće je izvor antioksidansa poput vitamina C, koji štite stanice od slobodnih radikala i bore se protiv upale. To je važno svojstvo, jer kronična upala niske razine može dovesti do bolesti kao što su dijabetes tipa 2, bolesti srca, Alzheimer i rak.

Cvjetača štiti naš mozak, naime bogata je kolinom, vitaminima B-kompleksa i vitaminom K, koji su važni nutrijenti za razvoj mozga i proizvodnju neurotransmitera neophodnih za zdrav živčani sustav.

Komentirajte prvi

New Report

Close