Povrće koje smanjuje rizik od raka, štiti od demencije i produžava život, ali ima i negativne nuspojave

Autor: Poslovni.hr , 12. studeni 2022. u 10:37
Foto: Unsplash

Konzumacija ima samo dvije nuspojave, a prednosti konzumiranja ovog povrća su nebrojne

Zaista je teško pronaći negativnu stranu brokule budući da je u pitanju supernamirnica koja čini mnogo za organizam. Prepuna je vitamina, minerala, antioksidanasa i vlakana, dobra je za srce, mozak, kosti, imuni sistem i zdravlje crijeva. Ipak, postoje neke nuspojave, na koje bi trebali obratiti pažnju, piše B92.

Može izazvati nadutost

Znamo da ovo povrće ima brojne zdravstvene dobrobiti, ali postoji i nuspojava, pogotovo prilikom konzumacije sirove brokule, a to je nadutost. Podaci objavljeni u časopisu Gastroenterology & Hepatology detaljno opisuje različite okidače nadutosti. Brokula, kao i ostalo povrće iz familije kupusnjača, i te kako mogu dovesti do grčeva, ispuštanja vjetrova i nadutosti. Ovo povrće ima rafinoze, šećera koji se sastoji od tri saharida, galaktoze, glukoze i fruktoze, koji putuje neprobavljen kroz vaše tanko crijevo dok ga bakterije u debelom crijevu ne fermentiraju, što proizvodi metan.

Može utjecati na štitnjaču

Ovo povrće spada u kategoriju namirnica koje se nazivaju goitrogeni. Molly Hembree, članica Odbora medicinskih stručnjaka, kaže da su goitrogeni namirnice koje sadrže spoj pod nazivom goitrin, koji može ometati sintezu hormona štitnjače, a brokula je jedna od njih. No, ne brinite, zagrijavanje ovog povrća ublažava taj učinak.

“Zagrijavanje povrća iz familije kupusnjača eliminira njihovu goitrogenu aktivnost”, kaže Hembree.

Međutim, ovo su samo dvije nuspojave, a prednosti konzumiranja brokule su nebrojne,

Foto: Unsplash

Može smanjiti upalu

Ovo je izuzetno važno. Naime, upale u našem tijelu odgovorne su za stvaranje karcinoma, ali i mnogih kroničnih bolesti. Unosom brokule možete da smanjite nivou C-reaktivnog proteina u krvi (CRP), a to je marker nivoa upale. Vaš doktor može da naruči CRP test krvi kako bi utvrdio rizik od razvoja koronarne arterijske bolesti, suženih arterija.

Studija objavljena u časopisu International Journal of Food Sciences and Nutrition procijenila je utjecaj konzumacije brokule na pušače. Već nakon 10 dana svakodnevne konzumacije 250 grama brokule, pušačima se smanjila nivoa CRP-a u plazmi za prosječno 48 posto, a nivoa folata i luteina porasle su za 17, odnosno 29 posto.

Može spriječiti bolesti krvnih žila

Ako tražite povrće koje će vam pomoći da spriječite bolesti arterija i vena, preporučujemo brokuli i prokulice. Istraživanje objavljeno u časopisu British Journal of Nutrition otkrilo je da je veća konzumacija kupusnjača povezana s manje izraženim bolestima krvnih žila. Istraživači su proučavali podatke 684 starije Australijanke, one koje su jele najviše brokule i prokulica imale su manju vjerojatnost nakupljanja kalcija u aortama, što je znak bolesti krvnih žila.

Pomaže kod masne jetre

Masna jetra se razvije kada tijelo proizvodi previše masti, odnosno više od pet posto mase jetre, ili dovoljno efikasno ne metabolizira masti. Višak masnoće se sakuplja u stanicama jetre, gdje se nakuplja i uzrokuje masnu jetru.

Ne morate biti hepatolog da biste shvatili da je brokola bolji izbor od slatkiša ili pizze. Uz to, važno je da imate na umu da standardna zapadna prehrana, koja je bogata zasićenim mastima i šećerima, povećava rizik od razvoja nealkoholne masne bolesti jetre (NAFLD), koja može napredovati do ciroze i raka jetre.

Ako povećate unos brokule velika je vjerojatnost da ćete konzumirati manje slatke, masne hrane koja može oštetiti vašu jetru. No brokula može pružiti više koristi od same zamjene za nezdravu hranu: studija na glodavcima objavljena u časopisu The Journal of Nutrition pokazala je da miševi na zapadnoj prehrani već nakon šest mjeseci primanja dodataka brokule smanjili trigliceride u jetri i rizik od raka jetre.

Foto: Unsplash

Može smanjiti rizik od raka

Potrebna su dodatna istraživanja, ali mnoge studije na ljudima i životinjama su pokazale da dnevna konzumacija kupusnjača smanjuje rizik od karcinoma prostate, debelog crijeva, pluća i dojki, prema Nacionalnom institutu za rak.

Može održati um oštrim

Vjerojatno ne razmišljate previše o unosu vitamina K, jednom od manje poznatih antioksidansa, ali bilo bi dobro da počnete misliti na taj vitamin koji se nalazi u zelenom povrću. Studija iz 2015. godine objavljena u časopisu Nutrients pokazala je povezanost između većeg unosa vitamina K i kognitivnih funkcija kod ljudi starijih od 65 godina. Druge studije sugeriraju da antioksidativni učinci sumpornih spojeva u brokuli i drugom povrću iz porodice kupusnjača mogu štiti od demencije i moždanog udara.

Može vam produžiti život

Uz sve već nabrojene prednosti konzumiranja brokule, važno je naglasiti da ona zaista može produžiti vaš životni vijek. Naime, izvor je niskokaloričnih dijetalnih vlakana koji su izuzetno važni za funkcioniranje našeg tijela. Meta-analiza opservacijskih studija u časopisu The Lancet otkrila je pad smrtnosti bez obzira na uzrok za 15-30 posto i smanjenu učestalost srčanih bolesti, moždanog udara, dijabetesa tipa 2 i raka debelog crijeva kod ljudi koji su jeli puno vlakana u odnosu na one koji ih gotovo uopće nisu unosili.

Komentirajte prvi

New Report

Close