Slatke bobice mogu vam produljiti život do pet godina

Autor: Poslovni.hr , 01. travanj 2023. u 11:34
FOTO: Pixabay

Istraživanja sugeriraju da bi moglo poboljšati bolest masne jetre, pomoći mozgu i povećati vašu dugovječnost.

Ne postoji niti jedna namirnica koja može jamčiti dug i zdrav život. Međutim, istraživanja sugeriraju da bi grožđe moglo biti izvrstan kandidat za vašu prehranu ako želite produljiti svoju dugovječnost. Nalazi su pokazali da bi voće moglo biti dovoljno snažno da se suprotstavi negativnim učincima zapadnjačke prehrane bogate mastima, piše Express.

Karakterizirano oporim, ali slatkim okusom, grožđe može ponuditi više od ukusnog zalogaja. Prepune vitamina B, vlakana i kalija, ove bobice mogle bi pomoći vašem mozgu, krvnom tlaku, kolesterolu i imunološkom sustavu.

Štoviše, istraživanje, objavljeno u časopisu Foods, pokazalo je da vam mogu produžiti životni vijek čak pet godina. Istraživački tim odlučio je istražiti je li grožđe dovoljno moćno da se suprotstavi učincima zapadnjačke prehrane bogate mastima. Ranija istraživanja pokazala su da dodavanje nešto manje od dvije šalice voća dnevnom režimu prehrane može poboljšati masnu jetru i potaknuti dugovječnost.

Imajući to na umu, istraživači su proveli niz eksperimenata na modelima miševa. Životinje su raspoređene u četiri skupine. Prvo dvoje jelo je ili standardnu sintetičku dijetu ili dijetu bogatu mastima, dok su druga dva slijedila te protokole uz dodatak dodatka grožđa u prahu. Dnevni dodatak korišten u studiji bio je ekvivalent maloj posudi voća. Grožđe u studiji osiguralo je Kalifornijsko povjerenstvo za stolno grožđe, koje je također ponudilo djelomičnu podršku istraživanju.

Rezultati studije su pokazali da je dodatak grožđa poboljšao masnu jetru i povećao dugovječnost kod miševa. Nadalje, dodavanje grožđa u prehranu bogatu mastima povećalo je razine antioksidativnih gena i odgodilo prirodnu smrt.

“Promjena uočena u studiji odgovarala bi dodatnih četiri do pet godina u životu čovjeka.”, rekao je John Pezzuto, istraživač i profesor.

Međutim, dodao je da ne postoji točna znanost za prevođenje povećanja životnog vijeka s miša na čovjeka. Osim ovih dobrobiti, studija je također otkrila da grožđe može pomoći mozgu. Ovi mali plodovi imali su pozitivne učinke na ponašanje i kognicitivne sposobnosti koji su bili oslabljeni kod miševa hranjenih hranom bogatom masnoćama bez ekstrakta.

“Ovi rezultati upućuju na potencijal grožđa da modulira ekspresiju gena, spriječi oksidativno oštećenje, potakne metabolizam masnih kiselina, ublaži nealkoholnu bolest masne jetre i produži dugovječnost kada se uzima zajedno s prehranom bogatom masnoćama”, napisali su istraživači.

Profesor Pezzuto je dodao da su nalazi studije “doista izvanredni”. Unatoč impresivnim dobrobitima, upozoravaju je da je istraživanje provedeno samo na miševima. Trenutačno je potrebno više studija kako bi se ispitalo kako bi se ti učinci prenijeli na ljude.

Međutim, zdrava prehrana prepuna voća i povrća smatra se jednim od najvećih oružja koje možete dodati svom arsenalu zaštite od zdravstvenih problema koji ugrožavaju dugovječnost.

Komentirajte prvi

New Report

Close