Pet stvari koje vjerujete o pivu, a zapravo nisu istinite

Autor: Poslovni.hr , 10. srpanj 2022. u 10:50
Foto: Pixabay

Većina njih su mitovi bez ikakve znanstvene pozadine koja bi dokazala njihovu istinitost.

Vjerojatno postoji nekoliko uzrečica na koje ste navikli kada je riječ o ispijanju piva, no iako se mnoge od ovih tvrdnji čine razumnima pivopijama, većina njih su mitovi bez ikakve znanstvene pozadine koja bi dokazala njihovu istinitost.

Odlučili smo duboko zaroniti u nekoliko popularnih tvrdnji, razotkrivajući mitove i pružajući vam istinu kada je riječ o uživanju u vašem omiljenom pivu, piše Eatthis.

Ako pijete pivo prije žestice navodno vam je zagarantiran mamurluk. Mitom se smatra čak se i džingl koji odgovara na taj stih, ‘liquor before beer, you’re in the clear’ i tvrdi da treba početi s žesticom pa nastaviti s pivom.

Naime, studija iz American Journal of Nutrition pobliže je proučila tu tvrdnju i otkrila da mamurluk nije povezan s redoslijedom ispijanja vaših pića – čak i ako ste se držali jedne vrste alkohola tijekom cijele večeri.

Foto: Pixabay

Iako ovaj catchy džingl može poslužiti kao dobro upozorenje za ljude koji prekomjerno piju, nema znanstvenog dokaza da ova tvrdnja zapravo djeluje na izbjegavanje simptoma mamurluka.

Tamna piva su jača od svijetlih

Iako su svijetla piva svjetlije boje i strukture, to ne znači da su tamna piva uvijek jača. Važno je pogledati postotak alkohola u piću kako biste utvrdili je li doista jače.

Foto: Pixabay

Primjerice, Guinness se može činiti jačim zbog svoje tamne boje, ali pivo sadrži samo 4,2% posto alkohola, dok recimo Budweiser koji se može činiti kao lakša opcija, zapravo sadrži više alkohola, točnije 5%.

Pretjerano ispijanje piva rezultira pivskim trbuhom

Lako je ukazati na trbuh napuhanog izgleda i tvrditi da je to ‘pivski trbuh’—posebno ako volite piti. Međutim, samo pivo ne može uzrokovati stvaranje trbuha.

Foto: Pixabay

Za to je odgovorna i kombinacija prekomjernog unosa kalorija, nezdravih navika i sjedilačkog načina života koji će uzrokovati nakupljanje viška masnoće na središnjem dijelu tijela.

Pivo uvijek treba poslužiti ledeno

Ako ste jedan od onih koji stalno poslužuju ledeno hladno pivo jer se boje da ne dobije neugodan miris od zagrijavanja i vanjske temperature, evo dobrih vijesti: ne morate se previše brinuti oko toga.

Foto: Unsplash

Pivo je iznenađujuće otporno i može podnijeti razne temperature – tj. prijelaz iz toplog u hladno prije nego što se otvori. Neka se piva trebaju posluživati ​​na različitim temperaturama za maksimalno zadovoljstvo—neka čak i na sobnoj temperaturi, prema Udruzi kućnih pivara.

Točeno pivo izaziva jači mamurluk

Neki tvrde da pijenje točene pive može uzrokovati gori mamurluk u usporedbi s pivom posluženim u zatvorenoj boci ili limenci. Tvrdnja je nastala zbog zabrinutosti oko točionika i toga da neželjene bakterije koje uđu u vaše pivo s linije mogu utjecati na težinu vašeg mamurluka kasnije.

Foto: Pixabay

Međutim, mnogi koji su istraživali tu tvrdnju otkrili su da je to mit. Novinari iz KPRC 2 u Houstonu u Teksasu istraživali su i nisu pronašli nikakvu vezu između točenog piva i težine mamurluka. Mamurluk se javlja zbog bezbrojnih čimbenika uključujući dehidraciju, iritaciju želuca, upale, smetnje u probavi i još mnogo toga. Konzumiranje prekomjerne količine alkohola – bez obzira na vrstu ili porijeklo – uzrokovat će mamurluk.

Komentirajte prvi

New Report

Close