Pet ‘loših’ navika koje su zapravo dobre za vas

Autor: Poslovni.hr , 25. veljača 2023. u 10:47
Foto: Pixabay

Srećom, povremeno naučimo da su zdravstvene navike koje smo nekoć smatrali “lošima” zapravo korisne.

Prečesto se stvari za koje smo nekoć vjerovali da su dobre za nas pokažu opasnima po zdravlje. Primjerice, pokazalo se da kokosovo ulje — koje je nekoć hvaljeno kao zdravija alternativa drugim vrstama masnoća — ima sve kardiovaskularne zamke kao i ostala ulja. Slično tome, zaslađivači od agave – koji su se nekada smatrali zdravijom zamjenom za konzumni šećer – imaju više kalorija i nije manja vjerojatnost da će izazvati inzulinsku rezistenciju. Srećom, povremeno naučimo da su zdravstvene navike koje smo nekoć smatrali “lošima” zapravo korisne.

Best Life obratio se nekolicini liječnika kako bi otkrio koje su navike koje su tijekom godina stekle loš glas bolje za vas nego što mislite. Nastavite i saznajte kojih je to pet “loših” navika prema stručnjacima i je li možda vrijeme da ih preispitate.

1. Preskakanje obroka

Uobičajena mudrost nam govori da su nam potrebna tri četvorna obroka dnevno (plus međuobroci!) da bismo bili zdravi. Međutim, prema K. Mitchellu Naficyju, obiteljskom liječniku s preko 29 godina kliničkog iskustva, rjeđe jedenje može biti korisno.

“Povremeni post, koji uključuje jedenje samo tijekom određenih sati u danu, postaje sve popularniji. Iako se možda čini kao loša ideja preskakanje obroka, to se zapravo povezuje s brojnim zdravstvenim dobrobitima, poput gubitka težine, poboljšane osjetljivosti na inzulin i poboljšane razine energije”, kaže on.

2. Jedenje crvenog mesa

Iako mnogi stručnjaci savjetuju prehranu uglavnom biljnom hranom, Kellie K. Middleton, ortopedska kirurginja iz Atlante, kaže da “povremeno jedenje crvenog mesa također može biti korisno za vaše zdravlje.” U čemu je kvaka? Umjerenost je ključna.

Foto: Pixabay

Middleton kaže da je to zato što, iako crveno meso često ima puno zasićenih masnoća i kolesterola, ono također “sadrži niz vitamina i minerala koji su važni za cjelokupno zdravlje. To uključuje željezo, cink, vitamin B12 i selen – svi oni su neophodni za pravilno funkcioniranje našeg tijela. Konzumiranje govedine hranjene travom može čak smanjiti upalu u tijelu i smanjiti rizik od kroničnih bolesti poput bolesti srca i raka”, dodaje.

3. Ispijanje kave

Na kavu se često gleda kao na porok – nešto što moramo smanjiti ili u potpunosti izbaciti iz upotrebe. Ali Naficy kaže da postoje neke velike prednosti vaše svakodnevne šalice kave, osobito ako ga pijete umjereno.

Foto: Pixabay

“Kava se može smatrati lošim izborom za zdravlje, jer je to kofeinski napitak koji može poremetiti san i povisiti krvni tlak. Međutim, kava je također prepuna antioksidansa i može imati brojne dobrobiti ako se konzumira u umjerenim količinama, kao što su poboljšana budnost, povećana razina energije i poboljšano raspoloženje”, objašnjava.

4. Konzumiranje hrane bogate mastima

Hrana s visokim udjelom masnoće nekoć se smatrala ozbiljno nezdravom i mi smo je zamijenili opcijama s niskim udjelom masnoće. Danas znamo da su mononezasićene masti, poput onih koje se nalaze u avokadu, i višestruko nezasićene masti, poput onih u orašastim plodovima, sjemenkama i određenim uljima, važan dio uravnotežene prehrane.

Foto: Pixabay

“Potrebne su vam zdrave masti (nezasićene masti), i to puno njih. Višak šećera i ugljikohidrata dovodi do prekomjerne tjelesne težine, dijabetesa i čimbenika rizika od kardiovaskularnih bolesti. Masnoća je na lošem glasu”, KAĆE Shana Johnson, liječnica fizikalne medicine i rehabilitacije.

5. Jedenje čokolade

Zdravstveni stručnjaci već dugo hvale dobrobiti konzumiranja tamne čokolade. “Tamna čokolada (napravljena sa 70 posto ili više kakaa) može biti dobra za vaše zdravlje jer sadrži prirodne antioksidanse koji se nazivaju flavonoidi, a koji se povezuju s poboljšanim zdravljem srca i smanjenjem upale. Osim toga, tamna čokolada je bogata mineralima poput magnezija, željeza, bakra, cinka i kalija—svi važni za pravilno funkcioniranje stanica i cjelokupno zdravlje. Također sadrži stimulanse poput kofeina i teobromina, koji mogu pomoći u poboljšanju raspoloženja i mentalnih performansi”, kaže kirurginja Gabriela Rodríguez Ruiz.

Iako je nedavno izvješće dovelo u pitanje njezine zdravstvene tvrdnje kada je otkrilo da su određene robne marke kontaminirane olovom i kadmijem, stručnjaci kažu da još uvijek možete uživati u tamnoj čokoladi i njezinim zdravstvenim prednostima bez osjećaja krivnje zbog toga – samo morate odabrati pravu vrstu .

“Samo provjerite oznaku nutritivne vrijednosti kako biste bili sigurni da dobivate proizvod dobre kvalitete s minimalnim dodanim šećerom i drugim nezdravim sastojcima. Uživanje u kockici ili dvije tamne čokolade kao dio uravnotežene prehrane može vam pomoći da postignete svoje zdravstvene ciljeve, a da pritom zadovoljite želju za slatkim”, kaže Rodríguez Ruiz.

Komentirajte prvi

New Report

Close