Mnogi su zaboravili da je baš ona jedna od najzdravijih namirnica

Autor: Poslovni.hr , 20. veljača 2023. u 10:36
Foto: Unsplash

Ova mahunarka ima mnogo vlakana i folne kiseline.

Leća je nakon soje, namirnica s najvećim udjelom bjelančevina, zbog čega ima važnu ulogu u prehrani. Ova mahunarka ima mnogo vlakana i folne kiseline, što je zapravo odlično za srce, mozak i zdravu probavu, piše B92.

Osim toga, leća sadrži polifenole proantocijanine i katehine, koji pružaju stanicama antioksidativnu zaštitu od oštećenja slobodnim radikalima.

Vlakna pomažu da se glukoza sporo otpušta pa je dobra za osjećaj sitosti, odnosno za sprečavanje prejedanja. Također može poboljšati vaš metabolizam i može smanjiti masne naslage s kojima muku mučite, pogotovo oko trbuha.

Jedna šalica kuhane leće ima oko 230 kalorija te je među najboljim biljnim izvorima željeza, ali i magnezija, kalija, cinka, kalcija i bakra. Ako ne jedete često mahunarke, počnite s malim porcijama kako biste izbjegli nadutost.

Između smeđe, zelene, crvene i žute leće nema velike razlike u sastavu nutrijenata, razlikuju se u sastavu pojedinih biološki aktivnih komponenti. Sve vrste leće sadrže polifenole, fitosterole i saponine, koji imaju pozitivan utjecaj na zdravlje, prenosi Radiosarajevo.

Komentirajte prvi

New Report

Close