Nutricionistica otkrila najpodcjenjeniju namirnicu koju jede svakodnevno da bi se osjećala bolje

Autor: Poslovni.hr , 22. veljača 2023. u 12:09
Foto: Pixabay

Djeluje dobro na probavni sustav, ali i kao izvor energije u vidu prirodnih šećera.

Mnogi od nas imaju prepune rasporede i pokušavaju na sve načine održati glavu da ne pada na pola dana, a protiv tog stanja najčešće se borimo drugom ili trećom kavom, što nije baš najbolje rješenje.

Umjesto kave, čiji prekomjerni unos može dovesti do glavobolje, problema sa spavanjem i anksioznosti, nutricionistica Loren Manaker preporučuje suhe šljive. Poznato je da suhe šljive djeluju dobro na probavni sustav, ali dobre su i kao izvor energije u vidu prirodnih šećera, jer ne uzrokuju rapidno povećanje razine šećera u krvi, piše CNBC, a prenosi City magazine.

Hrana bogata šećerima izaziva da razina u krvi prvo naglo poraste, a potom naglo padne, što dovodi do umora. Namirnice niskog glikemijskog indeksa, poput suhih šljiva, daju dugotrajniju energiju organizmu. Dodatni bonus je činjenica da je jedno istraživanje iz 2022. godine pokazalo da redovno konzumiranje suhih šljiva može pomoći očuvanju kostiju u starijoj životnoj dobi.

Kako da konzumirate više suhih šljiva

Kada kupujete suhe šljive, treba provjeriti imaju li dodane šećere, a postoje razne opcije kako ih možete uključiti u svakodnevnu prehranu.

Smoothieji

Za jutarnji smoothie, izmiješajte četiri otkoštene suhe šljive s jednom zaleđenom bananom, malo limunove kore, smrznutim breskvama, smrznutim otkoštenim višnjama i pola šalice zobenog ili nekog drugog mlijeka.

Foto: Pixabay

S tamnom čokoladom

Otopite malo tamne čokolade na pari, uzmite pet suhih šljiva i potopite ih u čokoladu, a potom ostavite sve na nekoliko sati. Tako ćete dobiti desert pun vlakana i antioksidansa.

U pilećoj salati

Postoji puno recepata za pileću salatu, a dobar način da je poboljšate i iznenadite sve oko sebe jest da joj dodate malo sitno sjeckanih suhih šljiva.

Komentirajte prvi

New Report

Close