Jedno suho voće sprečava gubitak koštane mase starijima od 50, dovoljna je šaka dnevno

Autor: Poslovni.hr , 15. prosinac 2022. u 10:49
Foto: Pixabay

Voće i povrće koje je bogato bioaktivnim sastojcima poput zdravih kiselina, flavonoida i karotenoida može pomoći u borbi protiv osteoporoze.

Ako želite zaštititi zdravlje kostiju, onda bi trebali razmisliti o tome da svakodnevno pojedete jednu šaku suhih šljiva, a odlične su i za one koji se žele osjećati zdravo i jako i kada stare. Osim što su ukusne i što će vas zasititi, odlične su za zdravlje kostiju, navodi se u rezultatima nove studije, piše B92.

S dijetom ili bez nje, najzdravije namirnice su upravo one biljnog porijekla i treba ih jesti što češće pa sigurno nećete pogriješiti ako pojedete jabuku, naranču, jagodu ili borovnice – a da ne spominjemo super zdrave banane, šipak ili grožđe.

Istraživanje je provedeno od strane programa Integrativne biomedicine i psihologije sa Sveučilišta Kinesiology ove godine, a u istraživanje su bile uključene žene koje su prošle menopauzu i tijekom dana, tijekom 12 mjeseci, jele nijednu, 6 ili 12 suhih šljiva tijekom dana.

“Rezultati koje smo dobili upućuju da konzumacijom 6 ili 12 šljiva dnevno smanjujemo mogućnost upalnih procesa koji doprinose gubitku koštane mase kod žena nakon menopauze”, kaže glavni autor studije dr. Janhavi Damani

Damani dodaje i da nas ova studija vodi do spoznaje kako bi suhe šljive mogle biti obećavajuća namirnica koja sprečava pojavu upale.

“Voće i povrće koje je bogato bioaktivnim sastojcima poput zdravih kiselina, flavonoida i karotenoida može pomoći u borbi protiv osteoporoze. Suhe šljive sadrže polifenole koji mogu smanjiti posljedice upala i oksidativnog stresa koji doprinosi gubitku koštane mase”, dodaje Kelsey Sackmann, nutricionistica.

Iako su suhe šljive poznate kao supernamirnica, imajte na umu da su pune šećera pa pripazite na količinu koju jedete. Dobro je kombinirati ih s proteinima kako bi se spriječio porast šećera u krvi.

Komentirajte prvi

New Report

Close