Voće koje transformira tijelo: Topi masno tkivo i uništava loš kolesterol

Autor: Poslovni.hr , 23. veljača 2023. u 11:27
Foto: Pixabay

Na sreću postoji hrana koju možete jesti za doručak, a pomoći će vam da se riješite visceralne masti.

Za razliku od potkožnog sala, visceralna mast ne može se uhvatiti prstima. Riječ je o masnom tkivu koje se nalazi unutar trbušne šupljine i okružuje vitalne organe. Baš zbog tog položaja oko jetre, bubrega, srca i gušterače nazivaju je ‘tempiranom bombom’, a može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema kao što su karcinom, moždani udar, dijabetes tipa 2, pretilost, kardiovaskularne bolest i visoki kolesterol.

Na sreću postoji hrana koju možete jesti za doručak, a pomoći će vam da se riješite visceralne masti. U pitanju je avokado. Ovo tropsko voće bogato je nezasićenim masnim kiselinama, dijetalnim vlaknima, vitaminima i mineralima. Odličan je izvor kalija, folata i vlakana, a dodavanje ove namirnice u prehranu moglo bi vam pomoći u izbacivanju visceralne masti, piše B92.

Studija koja je objavljena u časopisu Journal of Nutrition, pokazala je da svakodnevno uživanje u avokadu smanjuje masnoću na trbuhu kod žena u roku od nekoliko tjedana. Tim znanstvenika sa Sveučilišta Illinois okupio je 105 volontera koji su bili klasificirani kao osobe s prekomjernom tjelesnom težinom odnosno pretile.

Sudionici su bile podijeljeni u dvije grupe: jedna grupa je uživala u dnevnom obroku koji je uključivao avokado dok su ostali dobivali samo hranu koja je po sastojcima i kalorijskoj vrijednosti podsjećala na ovo zeleno voće.

Foto: Pixabay

Istraživači su također mjerili razine abdominalne masti kod dobrovoljaca na početku i na kraju studije. Nakon 12 tjedana, sudionice koje su svakodnevno konzumirale avokado imale su nižu razinu visceralne masti. Ova promjena je sugerirala da je došlo do korisne preraspodjele masti na trbuhu, nakon režima voća.

Međutim, muški sudionici uključeni u istraživanje nisu bili te sreće. Istraživački tim izvijestio je da se u njihovim razinama abdominalne masti nisu dogodile nikakve promjene.

“Ono što smo naučili je da je način prehrane, koji uključuje avokado, svaki dan utjecao na način na koji pojedinci skladište tjelesnu masnoću na koristan način za svoje zdravlje, ali su prednosti prvenstveno bile kod žena”, izjavio je autor studije Naiman Kan.

Istraživački tim je dodao da je trenutno potrebno više studija kako bi se istražile veze između konzumiranja avokada i metaboličkog zdravlja. Štoviše, popularno voće ne nudi samo korisne efekte kada je u pitanju masnoća na trbuhu.

Avokado smanjuje razinu lošeg kolesterola

Studija objavljena u Journal of Nutrition pokazala je da dnevna doza jednog avokada također može smanjiti razinu lošeg kolesterola. Proučavajući 45 ispitanika istraživači su primijetili da zeleno voće može značajno smanji oksidirani loš kolesterol.

Slično načinu na koji kisik može oštetiti hranu, sjetite se nasjeckane jabuke koja postaje smeđa. Istraživači su objasnili da je oksidacija također loša za vaše tijelo.

“Istraživanje prehrane koja uključuje avokado je relativno novo područje proučavanja tako da mislim da smo tek na vrhu ledenog brega da saznamo više o njegovim zdravstvenim prednostima. Avokado je bogat hranjivim tvarima i mislim da tek počinjemo učiti kako može poboljšati zdravlja”, rekla je nutricionistica Penny Kris-Etherton, prenosi Story.hr.

Komentirajte prvi

New Report

Close