Smanjuje upale u tijelu, čuva živce, kosti, srce i krvni tlak, a ove namirnice obiluju upravo tim mineralom

Autor: Poslovni.hr , 13. studeni 2022. u 09:52
Foto: Pixabay

Jedan je od najvitalnijih nutrijenata koje naše tijelo treba za višestruke funkcije kao što su rad živaca, održavanje čvrstoće kostiju, reguliranje krvnog tlaka, pa čak i održavanje normalnog rada srca.

Upala se može pojaviti u našem tijelu kada se ozlijedimo, inficiramo ili imamo neki oblik iritacije kože ili tijela. To može biti potaknuto vanjskim, unutarnjim utjecajima, ili čak oboje. Loša prehrana, hormonska neravnoteža, pa čak i naš način života mogu pridonijeti upali u našem sustavu, piše Healtybuilderz.

Postoje dvije vrste upala, a to su akutne, koje mogu nestati nakon nekoliko dana, a tu su i kronične upale koje mogu trajati dulje i čak mogu utjecati na vašu fiziologiju i tjelesne funkcije. Kako ćete onda moći smanjiti upalu u svom tijelu?

Tu na scenu stupa magnezij. Magnezij je jedan od najvitalnijih nutrijenata koje naše tijelo treba za višestruke funkcije kao što su rad živaca, održavanje čvrstoće kostiju, reguliranje krvnog tlaka, pa čak i održavanje normalnog rada srca.

Druga funkcija ove hranjive tvari je smanjenje upale u tijelu. Istraživanja pokazuju da unos ovog minerala u vašu prehranu može pomoći smanjiti, pa čak i spriječiti upalu. Problem je, međutim, u tome što ne dobivamo mnogo ove hranjive tvari, stoga mnogi od nas imaju manjak magnezija.

Kako povećati unos magnezija

Naša prehrana može igrati ulogu u nedostatku unosa magnezija, što nas čini sklonima upalama u našem tijelu. Srećom, to se može ispraviti ako znate koju hranu jesti da biste dobili ovaj prijeko potreban mineral. Evo nekoliko primjera namirnica koje biste trebali dodati svojoj prehrani kako biste povećali potrošnju magnezija.

Avokado

Ova superhrana nije samo prepuna antioksidansa i zdravih masnoća, već i magnezija koji može pomoći kod vaših upalnih problema. Samo kriška avokada već može donijeti 15% preporučene dnevne konzumacije.

Špinat

Foto: Pixabay

Lisnato povrće poput špinata i kelja također su dobri izvori magnezija, a najbolji dio je to što ih nije teško uvrstiti u prehranu. Možete ih pržiti, peći ili pomiješati s drugim povrćem za smoothie. Cilj je dodati ih svojoj prehrani na bilo koji način.

Orašasti plodovi i sjemenke

Foto: Unsplash

Drugi način dodavanja magnezija u prehranu je grickanje orašastih plodova i sjemenki umjesto uobičajenih čokolada i čipsa. Pola šalice sjemenki bundeve već može zadovoljiti 100% dnevnih potreba za magnezijem.

Komentirajte prvi

New Report

Close