Ovo su najbolje namirnice za doručak ako želite ravniji trbuh

Autor: Poslovni.hr , 06. siječanj 2023. u 09:13
Foto: Pixabay

Uzimanje dovoljno vlakana i proteina svako jutro ključno je za ravan trbuh.

Ponekad kada pokušavate doći do ravnijeg trbuha, možda mislite da će preskakanje obroka pomoći. Međutim, doručak nije ključan samo za vaše cjelokupno zdravlje – ključan je i za podržavanje rada vašeg metabolizma i dobivanje ravnog trbuha.

Kada govorimo o gubljenju sala na trbuhu, ono na što se fokusiramo je visceralno salo koje se nakuplja oko trbuha osobe. Visceralna masnoća poznata je kao “opasna” vrsta masnoće jer se nalazi na vašim trbušnim organima i može dovesti do bolesti srca i dijabetesa tipa 2. Gubitak te masnoće različit je za svakoga, ali često uključuje promjene u prehrani, kao i uključivanje kretanja i tjelovježbe gdje god možete, piše Eatthis.

Neki od najboljih doručaka koje možete izabrati kada radite na gubljenju sala na trbuhu uključuju unos veće količine vlakana i proteina, koji su važni za zdravo upravljanje težinom. Zapravo, prema studiji objavljenoj u European Journal of Clinical Nutrition, prehrana bogata proteinima i vlaknima bila je povezana s gubitkom težine i smanjenim rizikom od metaboličkih čimbenika.

Imajući ovo na umu, koje namirnice biste trebali jesti za doručak? Zamolili smo nekoliko stručnjaka da nam daju svoj popis najboljih namirnica za doručak, a rezultati bi vas mogli iznenaditi.

Zobena kaša

Zobena kaša je jedan od najboljih doručaka koji možete pojesti za ravniji trbuh. “Vlakna u zobenoj kaši pomažu nam da se dulje osjećamo sitima jer se radi o ugljikohidratima koji se sporo oslobađaju, što znači da osiguravaju energiju, ali ne povećavaju šećer u krv. Energija iz ugljikohidrata sa sporim otpuštanjem oslobađa se tijekom dugog vremenskog razdoblja, dajući vam dovoljno energije za cijeli dan, a da se pritom ne osjećate tromo”, kaže Paula Doebrich.

Foto: Pixabay

“Konzumiranje zobene kaše vašem tijelu daje vlakna koja su mu potrebna ne samo za zdravlje srca, već i za pravilnu probavu- Kad vaša probava radi kako treba, želudac će vam biti zahvalan i postati ravniji.””, kaže Michelle Ricker, RDN, direktorica Svjetskog zdravstvenog obrazovanja i obuke u Herbalife Nutritionu. ”

Jaja

Prema našim stručnjacima, jaja su još jedan odličan način da započnete dan i radite na postizanju ravnog trbuha. U studiji objavljenoj u International Journal of Obesity, doručak s jajima i dijeta s kalorijskim deficitom pomogli su sudionicima da izgube više kilograma od onih koji su jeli pecivo za doručak.

Foto: Pixabay

“Jaja su izvrstan izvor cjelovitih proteina, koji će vam pomoći uravnotežiti jutarnju reakciju šećera u krvi, a istovremeno će vam pomoći da održite mišićnu masu gorivom za ubrzanje metabolizma. Jaja pomiješana s nekim povrćem bogatim vlaknima su fantastična za postizanje ravnog trbuha”, kaže Ricker.

Proteinski shake

Kad već govorimo o proteinima, zasitni proteinski shake također je odličan izbor za doručak, pogotovo ako vam je krajnji cilj ravniji trbuščić.

“Jutarnji proteinski shake pomoći će vam da dobijete ravniji trbuh održavajući kalorije u doručku pod kontrolom i osiguravajući 20-30 grama proteina koji su tijelu potrebni za pravilan metabolizam. Kada svom proteinskom shakeu dodate voće i povrće, to je važan korak u danu i za postizanje ciljeva jer povećavate dnevni unos vlakana i pomažete u izgradnji probave “, kaže Ricker.

U jednoj 12-tjednoj studiji objavljenoj u British Journal of Nutrition, žene koje su jele visokoproteinsku dijetu doživjele su veći gubitak težine od onih koje su jele standardnu količinu proteina. Ako vam treba značajno povećanje količine proteina, proteinski shake može biti sjajan način da započnete dan.

Grčki jogurt

Ako žudite za slađim užitkom ujutro, pravi je izbor proteinski grčki jogurt s malo voća i orašastih plodova. Prema studiji objavljenoj u Nutrition Journalu, oni koji su poslijepodne jeli visokoproteinski jogurt za međuobrok osjetili su veću sitost i unosili su manje kalorija za večeru.

Foto: Pixabay

“Grčki jogurt je zgodan doručak koji je ukusan, ugodan za jelo i bogat proteinima. Zapravo, istraživanje je pokazalo da oni koji redovito konzumiraju grčki jogurt imaju tendenciju da imaju manju težinu”, kaže Melissa Mitri iz Wellness Verge.

Pureća ili pileća kobasica

Uzimanje kvalitetnih proteina u jutarnjem obroku važno je za mršavljenje, posebno oko područja trbuha. Istraživanja pokazuju da prehrana bogata proteinima može pomoći kod sitosti i većeg osjećaja sitosti.

Da biste unijeli dodatne proteine u doručak, probajte pileću ili pureću kobasicu. Ovo će vam dati povećanje proteina koji je lakši od tipične svinjetine ili kobasice. Zatim svoj tanjur za doručak svakako zaokružite vlaknima, voćem i povrćem bogatim vitaminima i tako stvarate dobro izbalansiran doručak.

Komentirajte prvi

New Report

Close