Ovih šest namirnica će potpuno preokrenuti vaše zdravlje na bolje u 2023. godini

Autor: Poslovni.hr , 04. ožujak 2023. u 08:47
Foto: Unsplash

Dodajte ove zdrave namirnice u svoju prehranu kako biste smanjili upalu, poboljšali zdravlje crijeva i još mnogo toga.

Jeste li spremni donijeti novogodišnju odluku? Želite li maksimalno iskoristiti sljedećih 12 mjeseci? Ako je tako, zašto onda ne biste poboljšali svoje zdravlje 2023.?

Možete započeti svoje putovanje prema boljem zdravlju poduzimanjem nekoliko jednostavnih malih koraka, piše Eatthis. To uključuje jedenje sljedeće hrane, za koju Paulina Lee,  dijetetičarka za zdravlje crijeva kaže da će vam potpuno promijeniti zdravlje 2023.

Kimchi

Kimchi je korejsko jelo od fermentiranog povrća koje se obično priprema s kupusom. Vašem tijelu može ponuditi neke prilično značajne prednosti zdravstvene benefite tijekom sljedeće godine.

Foto: Pixabay

“Kimchi je fermentirana hrana ili probiotička hrana sa spojevima iz sastojaka kao što su polifenoli, karotenoidi, kapsaicin, spojevi koji sadrže sumpor, vlakna i spojevi nastali u procesu fermentacije kao što su bakterije mliječne kiseline (LAB)”, kaže Lee.

Što to znači za vaše zdravlje? Lee objašnjava da kimchi može doprinijeti lakšem pražnjenju crijeva”, dok se također može pohvaliti “antioksidativnim, anti-aging i antibakterijskim svojstvima, anti-ageingom, a pomaže i u borbi protiv pretilosti”.

Možda mislite o kimchiju kao o nečemu što će vašim jelima dati dodatan štih okusa, što je, naravno, potpuno točno.

“Kimchi je izvrstan dodatak svakom obroku ili hrani. U Koreji se obično dodaje kao prilog, ali je također uključen u mnoge obroke. Dobro se slaže sa svim vrstama proteina, može se dodati juhama, konzumirati sam, dodan prženim krumpirićima ili prženoj riži i još mnogo toga”, kaže Lee.

Kurkuma

Lee također preporučuje dodavanje kurkume u obroke, napominjući da “ovaj snažan protuupalni začin može pomoći kod upala u sluznici crijeva i u cijelom tijelu”, zbog čega ćete se sigurno osjećati bolje.

Foto: Unsplash

“Kurkuma sadrži kurkumin, vrstu biljnog spoja koji se naziva ‘polifenol’, koji stimulira fazu II aktivacije jetre, čime se povećava detoksikacija aktiviranih toksina. Kurkumin također može povećati količinu antioksidansa koje tijelo proizvodi i ima protuupalna svojstva”, dodaje Lee.

Što se tiče uključivanja ovog začina u vašu prehranu, Lee predlaže dodavanje kurkume kada začinjavate ribu ili proteine.

Jagode

Jagode nisu samo ukusna poslastica, one su i zdrav izbor za utaživanje gladi s nizom zdravstvenih benefita.

“Jagode su pune polifenola s odličnim antioksidativnim učinkom. Imaju veliku količinu vitamina C, mangana, folata i kalija koji su vitalni za imunološko zdravlje, rad mozga, rast stanica i regulaciju krvnog tlaka. Studija iz 2019. objavljena u The Journal of Nutritional Biochemistry zaključila je da konzumacija jagoda pomaže u povećanju korisnih bifidobakterija u vašem crijevnom mikrobiomu”, nastavlja Lee i ističe dobrobiti ovoga.

Foto: Unsplash

“Dokazano je da bifidobakterija pozitivno utječe na zatvor, proljev i upalu crijeva”. Kaže Lee.

Iako možda uživate jesti jagode takve kakve jesu, Lee ističe da ih možete ih zamrznuti kako biste ih lakše ubacili u jutarnji smoothie, upariti ih s jogurtom za brzi međuobrok, ubaciti ih u proljetnu mješavinu salata ili ih dodajte u kombinaciju zobenih pahuljica.”

Losos

Svakako postoje dobrobiti jedenja raznih vrsta ribe, međutim, Lee posebno preporučuje losos ako vam je cilj poboljšati svoje zdravlje u 2023. godini.

“Losos sadrži velike količine omega-3 masnih kiselina, za koje je poznato da imaju protuupalna svojstva. Eikosapentaenska kiselina ili EPA smanjuju neuroupalu. To je također nešto što naše tijelo ne proizvodi, pa je to esencijalna hrana koju treba uključiti u prehranu ili suplementima”, kaže Lee.

Foto: Pixabay

S druge strane, Lee kaže da “protuupalne omega-3 masne kiseline djeluju na smanjenje upale u tijelu i mogu pomoći u poboljšanju kardiovaskularnog zdravlja i kognitivnih funkcija.”

Osim toga, zdrave masnoće mogu smanjiti upalu, poboljšati probavu i nahraniti dobre crijevne bakterije za potporu zacjeljivanju crijeva.”

“Jedna je studija otkrila poboljšanja u markerima upale, C-reaktivnom proteinu (CRP) i interleukinu-6 (IL-6), s poboljšanim brojevima lipidnog profila zbog dodavanja ribljeg ulja”, ističe Lee.

Temeljac od kostiju

“Temeljac od kostiju ima ljekoviti profil aminokiselina, minerale i kolagen koji liječi crijeva”, kaže Lee i dodaje da je to opcija koja može biti nevjerojatno hranjiva za upaljena crijeva.

Doista, “visok sadržaj glicina u kolagenu djeluje na jačanje sluznice crijeva, a istovremeno smanjuje bolove u zglobovima i poboljšava kvalitetu kože.”

Ako ste zaintrigirani dobrobitima temeljca od kostiju, ali ste uplašeni zbog postupka pripreme, Lee objašnjava da možete ostaviti brige po strani jer postoji mnoštvo već pripremljenih temeljca od kostiju koje možete kupiti. Koristite ih da obogatite juhe, povrtna jela pržena na tavi  ili ga jednostavno popijte toplog.”

Klice brokule

Iako sigurno znate sve o zdravstvenim dobrobitima brokule, možda biste također trebali razmisliti o dodavanju klica brokule svojoj redovnoj prehrani. Lee objašnjava da su “klice brokule moćna hranjiva snaga puna vlakana, vitamina C i sulforafana.” Što se zadnjeg tiče, “sulforafan je spoj u ovom povrću s antioksidativnim, protuupalnim i antikancerogenim svojstvima.”

“Jedna studija na životinjama iz 2018. iz Current Developments in Nutrition primijetila je smanjenje pojave raka prostate s unosom klica brokule”, kaže Lee. “I dalje postoje obećavajuća istraživanja koja pokazuju dobrobiti unosa klica brokule u liječenju raka.”

Također napominje da ih možete kupiti u trgovini ili uzgojiti sami kod kuće.

“U svakom slučaju, klice brokule lako je dodati u sendvič, koristiti kao začin na vrhu tosta s avokadom ili ubaciti u bilo koju salatu”, kaže Lee.

Komentirajte prvi

New Report

Close