Želite li smršaviti, opskrbite se s ovih pet namirnica, jedna bi vas mogla iznenaditi

Autor: Poslovni.hr , 04. ožujak 2023. u 08:49
Foto: Unsplash

Studija iz 2020. objavljena u časopisu Nutrients otkrila je da su žene koje su povećale unos voća i povrća doživjele zdrav dugoročni gubitak težine, smanjen rizik od prekomjerne tjelesne težine ili pretilosti te su bolje kontrolirale porcije i usporile brzinu jedenja.

Dok ste odrastali, vjerojatno su vam govorili da “jedete voće i povrće”. Dok ste gušili punih usta prokulica, šparoga ili nektarina, možda ste se pitali “zašto su odrasli toliko opsjednuti voćem i povrćem?”

Odgovor je jasan: voće i povrće je među najzdravijom hranom na svijetu koji donose niz vitamina, minerala, vlakana, antioksidansa i drugih esencijalnih nutrijenata vitalnih za dobro zdravlje i dugovječnost. Zdravstvene dobrobiti voća i povrća uključuju smanjeni rizik od kroničnih bolesti poput bolesti srca, dijabetesa i pretilosti, poboljšano zdravlje crijeva i probavu, smanjenu upalu, povećanu energiju i zdravo upravljanje tjelesnom težinom, piše Eatthis.

Ako želite smršavjeti, o dodavanju više voća i povrća vašoj prehrani (i manje prerađene i brze hrane) nema pregovara. Studija iz 2020. objavljena u časopisu Nutrients otkrila je da su žene koje su povećale unos voća i povrća doživjele zdrav dugoročni gubitak težine, smanjen rizik od prekomjerne tjelesne težine ili pretilosti te su bolje kontrolirale porcije i usporile brzinu jedenja.

Međutim, s toliko ukusnih i hranjivih opcija koje možete izabrati, može biti teško znati koje je voće i povrće najbolje za mršavljenje. Trista Best, registrirana dijetetičarka za Balance One Supplements dijeli savjete o najboljim namirnicama kojih možete dodati koliko želite na svoj tanjur kako biste mogli zdravo izgubiti kilograme bez da straha da će se vratiti.

Agrumi

Agrumi — koji uključuju naranče, grejp, limun i limetu — jedno su od najboljih voća za mršavljenje. U studiji Nutrients, istraživači su otkrili da su agrumi poput grejpa bili među najučinkovitijim prehrambenim proizvodima za smanjenje indeksa tjelesne mase (BMI) sudionika.

Foto: Pixabay

“Grejp može pomoći pri mršavljenju jer ima relativno malo kalorija i puno vlakana, što vam može pomoći da se osjećate siti i zadovoljni nakon jela. Grejp također sadrži spoj koji se zove naringenin, za koji se u studijama na životinjama pokazalo da djeluje protiv pretilosti”, kaže Best.

Bobičasto voće

Prema studiji Nutrients, još jedan glavni kandidat za smanjenje indeksa tjelesne mase je bobičasto voće. Konkretno, borovnice se povezuju s manjim debljanjem i smanjenim rizikom od pretilosti i dijabetesa tipa 2.

Foto: Pixabay

“Borovnice su niskokalorična hrana s puno vlakana koja može pomoći pri mršavljenju tako što vam pomaže da se osjećate sitim i zadovoljnim nakon jela. Također su dobar izvor antioksidansa i drugih hranjivih tvari važnih za cjelokupno zdravlje”, objašnjava Best.

Kupusnjače

Povrće iz skupine kupusnjača, poput brokule, cvjetače, kelja i prokulica, nutritivne su koje bombe nude bezbroj zdravstvenih dobrobiti. Iako su uglavnom poznati po dobrobitima u prevenciji raka, oni su također izvrsna hrana za pomoć pri mršavljenju jer imaju malo kalorija, puno vlakana i bogati su hranjivim tvarima.

Foto: Pixabay

“Ovo povrće može pomoći u mršavljenju jer, kao i većina povrća, ima nisku kalorijsku gustoću i značajnu količinu vlakana. Ovo povrće sadrži snažne antioksidanse za koje je poznato da snižavaju citokine i NF-kB, tvari koje pokreću proces upale. Kada ih tijelo ima u izobilju i dopusti im se da traju, mogu se doseći opasne razine upale. Ovo smanjenje upale, zajedno s osjećajima sitosti zbog visokog sadržaja vlakana, korisne su u procesu mršavljenja”, kaže Best.

Avokado

Iako je avokado bogat kalorijama zbog visokog udjela masnoća fantastična je hrana koja vam pomaže da postignete svoje ciljeve u mršavljenju.

Foto: Pixabay

Prema Adventističkoj zdravstvenoj studiji, velikoj kohortnoj studiji na više od 55 400 ljudi, konzumacija avokada smanjila je rizik od prekomjerne tjelesne težine ili pretilosti za 15 posto kod onih koji konzumiraju puno avokada i 7 posto kod onih koji konzumiraju malo avokada, u usporedbi s onima koji su se suzdržavali od ovog ukusnog i hranjivog voća.

“Iako je avokado bogat mastima, većina masti je mononezasićena masnoća, koja se smatra zdravom. Povećanje unosa mononezasićene masti može pomoći u smanjenju tjelesne težine i opsega struka”, navodi Best.

Krumpir

Krumpir često dobiva lošu reputaciju jer je hrana s visokim udjelom ugljikohidrata koja ne čini nikakvu uslugu mršavljenju. Međutim, ova nepravedna pretpostavka je daleko od istinite. Krumpir je prepun hranjivih tvari, zdravih ugljikohidrata i vlakana, što ga čini zdravim dodatkom svakom planu obroka za mršavljenje. Rezultati studije iz 2021. objavljene u Nutrients otkrili su da je konzumacija krumpira povezana s boljom kvalitetom prehrane, većim unosom hranjivih tvari i poboljšanom adekvatnošću hranjivih tvari.

Foto: Pixabay

“Krumpir ima malo kalorija, a bogat je vlaknima i drugim korisnim nutrijentima za mršavljenje.Količina kalorija kuhanog krumpira ovisi o veličini krumpira i svim dodacima ili začinima koji se dodaju. Važno je napomenuti da količina kalorija kuhanog krumpira može varirati ovisno o čimbenicima kao što su sorta krumpira, način kuhanja i svi dodatni sastojci koji se dodaju. Primjerice, dodavanje maslaca ili kiselog vrhnja kuhanom krumpiru povećat će gustoću kalorija”, kaže Best.

Komentirajte prvi

New Report

Close