Ove četiri namirnice ne smijete podgrijavati, time riskirate smrtonosne patogene

Autor: Poslovni.hr , 04. svibanj 2023. u 12:40
Foto: Pixabay

Dijetetičarka je spomenula koje namirnice ne biste trebali zagrijati ako se ne želite razboliti.

Vjerojatno postoje neke namirnice koje već oklijevate zagrijavati. Međutim, znate li da postoje četiri namirnice koje ne biste trebali zagrijavati.

Kim Lindsay, australska dijetetičarka, potvrdila da je riža rizična stavka za podgrijavanje, spomenula je još tri namirnice koje ne biste trebali zagrijati ako se ne želite razboliti, piše Klixba .

1. Riža

Riža je jedna od namirnica za koju nam često govore da ne podgrijavamo, ali možda ne znate zašto vas upozoravaju na to.

“Podgrijavanje riže je veliki rizik. Te spore su otporne na toplinu, pa čak i kada ih zagrijete, i dalje mogu uzrokovati štetne patogene”, kazala je.

Nekuhana žitarica mogu sadržavati bakteriju zvanu Bacillus cereus, koja se ne ubija uvijek tijekom procesa kuhanja. Ovo može uzrokovati trovanje hranom. Prema NHS-u, spore Bacillus cereus mogu rasti u riži koji se ostavi da stoji na sobnoj temperaturi. Oni će se umnožiti i mogu proizvesti toksine koji uzrokuju povraćanje ili proljev.

2. Krumpir

“Iznenađujuće, mogli biste riskirati da se razbolite podgrijavanjem krumpira”, kaže Kim.

Baš kao i riža, opasnost dolazi od skladištenja škrobnih namirnica na sobnoj temperaturi: ako se to radi duže od dva sata, može doći do rasta Clostridium botulinum.

Smrtonosni toksini koje proizvodi ova bakterija mogu uzrokovati rijetko, ali po život opasno stanje zvano botulizam, koje može napasti mozak, živce i leđnu moždinu i uzrokovati paralizu. Bakterija proizvodi botulizam koji uzrokuje toksine kada im nedostaje kisik, tako da botulizam koji se prenosi hranom obično izazivaju predmeti u zatvorenim limenkama ili bocama, navodi NHS.

“Pasiranje krumpira s kvarljivim sastojcima kao što su mlijeko, maslac i vrhnje također može povećati rizik da se razbolite ako ga ponovo zagrijete”, rekla je Kim.

3. Špinat

Podgrijavanje zelja poput špinata može uzrokovati listeriozu, ozbiljnu infekciju koja rezultira groznicom, simptomima sličnim gripi, glavoboljom, ukočenim vratom, konfuzijom, pa čak i napadima.

Bolest je uzrokovana bakterijom listerije koja se može zadržati na namirnicama. Prema Kim, pripremljene salate i zelje koje se kupuje u trgovini obično nose listeriju. NHS je dodao da bi vas mliječni proizvodi napravljeni od nepasteriziranog mlijeka, poput sireva poput camemberta i brie kao i narezani plodovi mesa, mogli izložiti riziku od listerioze.

4. Jaja

Četvrta na Kiminoj listi rizične hrane za podgrijavanje bila su jaja. Osnovna hrana za doručak može prenijeti bakteriju salmonelu, koja može uzrokovati sve vrste neugodnih simptoma kao što su dijareja, bol u trbuhu, groznica i povraćanje. Kim kaže da su jaja pohranjena na temperaturama između 40 i 165 stupnjevi Farenhajta (4C do 74C) ‘opasna zona’.

“Patogeni mogu rasti brže kada su na toj temperaturi. Ako u hrani ima više patogena i štetnih bakterija, onda postoji povećan rizik od trovanja hranom kada je jedemo”, rekla je.

Komentirajte prvi

New Report

Close