Ovaj napitak koji sigurno imate u hladnjaku pomoći će vašim biljkama da napreduju

Autor: Poslovni.hr , 05. kolovoz 2022. u 09:33
Foto: Unsplash

Primarni hranjivi sastojci koji su biljkama potrebni su ugljik, vodik, dušik, kisik, fosfor i kalij.

Održavanje biljaka sretnim i zdravim lakše je reći nego u tome uspjeti. Postoji i jedan popularni napitak kojim možete zalijevati svoj vrt kako biste potaknuli novi rast i spasili biljke koje venu, a vrlo je vjerojatno da ovo piće trenutno imate u hladnjaku, piše Bestlifeonline.

Naravno, znate da vaše biljke trebaju vodu — ali znate li zašto? Prema Sveučilištu Zapadne Virginije, biljkama je potrebna voda iz dva razloga: prvi je da im pomogne dovršiti fotosintezu, što je proces kojim stvaraju vlastitu hranu, a drugi je da hranjive tvari stvorene tijekom fotosinteze premještaju po biljci.

“Hranjive tvari i šećeri iz fotosinteze otopljeni su u vodi i kreću se od područja visoke koncentracije, poput korijenja, do područja niže koncentracije, poput cvjetanja, stabljike i lišća, za rast i reprodukciju”, pišu.

Prema Texas A&M-u, primarni hranjivi sastojci koji su biljkama potrebni su ugljik, vodik, dušik, kisik, fosfor i kalij.

Foto: Unsplash

Ispostavilo se da postoji popularno piće koje također sadrži hranjive tvari poput ugljika, vodika, kisika, fosfora i kalija: mineralna voda. “Zalijevajući svoje biljke mineralnom vodom, osigurat ćete im hranjive tvari potrebne za zdrav rast”, kaže Andrew Porwol, glavni vrtlar i vlasnik Garden Center Shoppinga.

Jason White, profesionalni vrtlar i izvršni direktor tvrtke All About Gardening, napominje da ta praksa također može poboljšati otpornost biljaka na sušu i ubrzati njihov rast. “Znanost iza ovoga je da je mineralna voda prožeta plinom ugljičnim dioksidom, elementom koji je odgovoran za gaziranost. Ugljik je bitan dio fotosinteze biljaka i njegove visoke razine znače da biljke mogu postati veće puno brže”, objašnjava”, objašnjava White.

Ako želite isprobati ovaj trik, započnite tako što ćete pronaći bocu gazirane vode (izbjegavajte one sa šećerom). Također biste trebali osigurati da vaša gazirana voda bude sobne temperature prije zalijevanja biljaka. “Ohlađena voda uzrokuje više štete nego koristi jer šokira korijenje i ubija ga”, kaže Emma Loker, stručna vrtlarica i članica tima DIY Garden.

 

Zatim ostavite gaziranu vodu vani u posudi za zalijevanje kako bi dio ugljičnog dioksida izašao. Na kraju, zalijte svoje biljke kao i obično svojom kantom za zalijevanje. “Nemojte močiti lišće, jer to povećava vjerojatnost pojave plijesni”, savjetuje Loker.

Porwol predlaže takvo zalijevanje biljaka jednom tjedno. “Sobne biljke imaju velike koristi od gazirane vode jer im daje onaj mineralni poticaj koji im nedostaje iz vanjskog tla. Također korisna je za sve bolesne biljke”, ističe Porwol.

Komentirajte prvi

New Report

Close