Stručnjaci savjetuju u koje doba dana biste trebali zalijevati biljke – ne, nije ujutro

Autor: Poslovni.hr , 24. srpanj 2022. u 08:21
Foto: Pixabay

Dok mnogi vrtlari zalijevaju svoj vrt ujutro, vrtlarski stručnjaci imaju drugi savjet.

Zalijevanje biljaka i cvijeća ključno je za njihovo održavanje živim i zdravim, posebice tijekom ljeta kada biljke trebaju puno vode kako bi se održale na životu. Jedini način crpljenja vode i hranjivih tvari iz tla je kroz njihovo korijenje, što znači da je pravilna rutina zalijevanja neophodna kada je vani vruće, piše Express.

Budući da toplinski udari vladaju Europom i temperature su iznimno visoke, vrtlarski stručnjaci otkrili su najbolje vrijeme za zalijevanje vrta, a nije jutro.

“Pretjerano zalijevanje vaše biljke uzrokovat će gušenje korijenja biljaka i onemogućavanje dobivanja zraka.
Iznimno je važno zalijevati sve biljke, no posebno je važno zalijevati svoje novije biljke jer su one osjetljivije na vruće i suhe uvjete ljetnih mjeseci i daleko su ranjivije”, napominju stručnjaci.

Foto: Pixabay

U prvom tjednu sadnje biljke stručnjaci preporučuju svakodnevno zalijevanje osim ako nema padalina.
U drugom tjednu važno je da se nove biljke zalijevaju svaki drugi dan.

“Osim toga, trebali biste zalijevati sve svoje biljke otprilike dva do tri puta tjedno, ali opet ne pretjerujte jer time gušite korijenje biljke”, dodaju stručnjaci.

Dok mnogi vrtlari zalijevaju svoj vrt ujutro, vrtlarski stručnjaci imaju drugi savjet. “Uvijek biste svoje biljke trebali zalijevati u sumrak u ljetnim mjesecima. Tada je temperatura puno niža što će omogućiti da se voda upije u tlo, osiguravajući da ono dulje ostane vlažno. Zalijevanje biljaka na vrhuncu vrućine znači da se puno vode neće u potpunosti upiti u tlo jer će ispariti zbog vrućine”, kažu stručnjaci.

Foto: Pixabay

Isto pravilo vrijedi i za travnjake, a stručnjaci upozoravaju kako zalijevanje tijekom dana može opeći biljke, ostavljajući žute mrlje po lišću.

Što se tiče vode za zalijevanje, stručnjaci napominju da bi vrtlari trebali koristiti kišnicu ako je moguće. Naime, biljke više vole kišnicu jer nije hladna niti klorirana, a također je puno bolja za okoliš.

Komentirajte prvi

New Report

Close