Nutricionist otkriva: Danas ni jaja nisu kao što su nekad bila, a jedna vrsta ulja izaziva upale

Autor: Poslovni.hr , 22. ožujak 2023. u 10:19
Foto: Unsplash

Posebno treba obratiti pažnju na rafinirana ulja. Ona direktno uzrokuju upale, kao što je i margarin.

Znate li koja hrana pojačava, a koja smanjuje stres? Hrana, osim osnovne uloge da nas opskrbi nutrijentima, vitaminima i mineralima, kao i omogući da ne budemo gladni, može i osloboditi nas od stresa. Ali i suprotno, može i dodatno pojačati stres. O tome, koje namirnice dovode do toga, gostujući na K1, objasnio je nutricionist Strahinja Kukić.

Na samom početku, Strahinja objašnjava da pored psihološkog stresa, postoji i fiziološki koji nastaje kada počnu da se javljaju tihe upale u tijelu, piše City magazine. 

“Ako jedemo hranu koja djeluje na tijelo tako što stvara upale, hormon stresa će skakati da bi nas obranio. Najviše upala nam stvaraju slatkiši i visoko prerađena hrana. S druge strane, danas je veliki problem u disbalansu omega-3 i omega-6 masnih kiselina”, dodaje nutricionista.

I dok omega-3 masna kiselina smanjuje opalu, omega-6 je povećava. Pa tako, kako je istakao Strahinja, 70-ih godina prošlog stoljeća, jedno jaje je imalo omega-3 na prema omega-6 masnih kiselina, jedan prema jedan odnos, a danas je sve omega-6. Danas jaja nisu kao što su nekad bila, osim organskih.

Razlog je jednostavan – nekada su se kokoši hranile vani, organski, kao i ostale domaće životinje, te je isti slučaj i sa sirom, mlijekom, mesom… Zaključak je da životinje koje pasu, kreću se i izložene su suncu imaju omega-3 u sebi.

Što se tiče unosa jaja, nutricionist ističe da je dovoljno unijeti dva žumanjka dnevno kako bismo unijeli dovoljno omega-3 masnih kiselina za cijeli dan. Također, posebno treba obratiti pažnju na rafinirana ulja. Ona direktno uzrokuju upale, kao što je i margarin.

“Margarin direktno izaziva upale u organizmu i to na razini crijeva. To je jedan od razloga što veći dio populacije ima problem s nadutošću i crijevima”, objasnio je nutricionist za kraj.

Komentirajte prvi

New Report

Close