Volite jesti banane? Evo koliko ih smijete pojesti dnevno

Autor: Poslovni.hr , 01. veljača 2023. u 10:41
Foto: Pixabay

Prava istina je da su banane vrlo zdrave i odličan izvor hranjivih tvari kao što su magnezij, kalcij, kalij, vitamin C i vitamin B6, a one su i vrlo bogate vlaknima

Jesu li i koliko su banane zdrave za naš organizam? Ovo pitanje muči mnoge ljude, koji bi se rado predali zadovoljstvu uživanja u ovoj voćki. Za neke su one idealna užina koja sadrži dovoljno hranjivih tvari, dok drugi smatraju da pretjerivanje u konzumiranju banana može dovesti do debljanja i drugih problema sa zdravljem. Kome onda treba vjerovati?

Prava istina je da su banane vrlo zdrave i odličan izvor hranjivih tvari kao što su magnezij, kalcij, kalij, vitamin C i vitamin B6, a one su i vrlo bogate vlaknima, piše Aktivnasi, a prenosi City magazine. 

Jedna banana težine 100 g ima oko 89 kalorija i ona sadrži:

  • 22,8 g ugljikohidrata
  • 2,6 g vlakana
  • 5,4 g škroba
  • 12,2 g šećera
  • 1,1 g proteina
  • 8,7 mg vitamina C
  • 5 mg kalcija
  • 27 mg magnezija
  • 358 mg kalija
  • 74,9 g vode

Najveći dio energetske vrijednosti banana potiče od ugljikohidrata, dok one u svom sastavu imaju vrlo malu količinu proteina i masti. Upravo zbog toga, one nisu idealan obrok same po sebi, zbog čega se najčešće konzumiraju kao užina.

Nutricionisti preporučuju da ih kombinirate s namirnicama bogatim proteinima i zdravim mastima, kao što su orasi, maslac od kikirikija ili kuhano jaje.

Banane uglavnom nisu opasnost za vašu liniju, no, kao u slučaju druge hrane, treba biti oprezan i jesti ih umjereno, posebno ako niste previše fizički aktivni. Kako onda glasi odgovor na pitanje iz našeg naslova?

Prema mišljenju stručnjaka ne postoji fiksan broj banana koje je poželjno da pojede svaka osoba tijekom dana. Nekim ljudima je potrebno više energije, zbog čega oni mogu i trebaju pojesti više banana. Naravno, ako samo jedu ovu voćku, ostat će uskraćeni za ostale zdrave namirnice koje ljudskom organizmu daju neophodne hranjive tvari, nedostupne ili dostupne u maloj količini u bananama. Drugima je pak dovoljno da pojedu pola ili cijelu bananu tijekom dana.

Imajući sve ovo u vidu, poželjno je da se ograničite na jednu ili dvije banane dnevno.

Dobro bi bilo i da napravite dovoljan vremenski razmak između dvije porcije, kako biste u međuvremenu imali dovoljno mjesta u želucu za ostale zdrave namirnice. Neće vam škoditi i ako s vremena na vrijeme premašite ovu količinu banana na dnevnoj razini, ali vodite računa da vam to ne pređe u naviku.

Komentirajte prvi

New Report

Close