Liječnici upozoravaju: Jedna vrsta pića ubrzava starenje

Autor: Poslovni.hr , 15. veljača 2023. u 10:36
Foto: Unsplash

Ne samo da ispijanje ovih pića nosi veći rizik od debljanja i određenih bolesti, istraživanja pokazuju da čak mogu utjecati na tijelo i na staničnom nivou

Usprkos tome što antiage kreme i drugi trikovi protiv starenja mogu pomoći, zapravo jedno treba izbjegavati ako ne želimo ubrzati proces starenja i pojavu novih bora. Naime, istraživanja pokazuju da postoji jedno piće od kojeg se dosta brže stari, a ako ga se odreknete, možete pomoći sebi i usporiti prerano starenje.

Nema goreg pića od slatkih gaziranih sokova

Ne samo da ispijanje ovih pića nosi veći rizik od debljanja i određenih bolesti, istraživanja pokazuju da čak mogu utjecati na tijelo i na staničnom nivou. Sve to doprinosi nezdravom, bržem starenju, piše B92.

“Redovno konzumiranje gaziranih napitaka zaslađenih šećerom može vas dovesti u opasnost od raznih bolesti kao što su pretilost, bolesti srca, dijabetes tip 2 i još mnogo toga. A budući da se rizik od tih bolesti povećava kako starimo, unos prevelike količine šećera svakako ne pomaže” kaže dr. Amy Goodson.

“Redovno ispijanje zaslađenih gaziranih pića može utjecati na razvoj bolesti, ne samo naprezanjem metaboličke kontrole šećera u tijelu, već i kroz ubrzano stanično starenje tkiva” objasnila je autorica studije Elissa Epel, dr, profesor psihijatrije na UCSF.

“Ovo je prva demonstracija da je gazirani sok povezan s kratkoćom telomera (jednokratnih bafera na krajevima kromosoma koji se skraćuju tijekom stanične diobe). Ovaj rezultat se održao bez obzira na starost, rasu, prihod i razinu obrazovanja. Skraćivanje telomera počinje mnogo prije početka bolesti” zaključila je.

Komentirajte prvi

New Report

Close