Namirnice koje uništavaju zdravlje poslije četrdesete godine: Najbolje ih je izbaciti iz prehrane

Autor: Poslovni.hr , 14. veljača 2023. u 11:51
Foto: Unsplash

Važno je voditi računa o namirnicama koje unosimo i zbog zdravlja i zbog kilaže.

Nije tajna da se s godinama metabolizam postepeno usporava. Tijelu više nije potrebno toliko energije iz hrane kao ranije, pa je važno voditi računa o namirnicama koje unosimo i zbog zdravlja i zbog kilaže. Liječnik savjetuje da neke namirnice potpuno izbacimo, ili svedemo na minimum, posebno ako smo prešli četrdesetu, piše B92.

Kruh i peciva

Prije svega, liječnici preporučuju odustajanje od kruha i peciva, ali samo zbog visokog sadržaja kalorija. Poznato je da tijelo pretvara rafinirane ugljikohidrate u šećer, a zatim u glukozu, hranjivu tvar koja oštećuje kolagen i druge proteine koji se aktivno bore protiv bora.

Gazirana pića

Gazirana pića su glavni izvor dodatnog šećera u prehrani. Mala količina gaziranog soka može sadržavati do šesnaest žlica šećera u obliku kukuruznog sirupa. Zbog toga utječu na gušteraču koja stvara inzulin, zbog čega se povećava razina šećera.

Alkohol

Кako starimo, tijelo ne apsorbira alkohol tako efikasno. Sve nam je teže zaspati, što već sljedećeg dana dovodi do lude želje za nezdravom hranom. A alkohol doslovno “usisava” vlagu iz naše kože, što dovodi do gubitka elastičnosti. To čini i najmanje i najfinije bore sve vidljivijima.

Šećer

Štetan aditiv koji negativno utječe na cjelokupno zdravlje organizma. Ovo se odnosi na veliki broj slatkih namirnica, čak i one za koje mislimo da su zdravlje. Primjerice, jogurt s okusom može da sadrži toliko šećera koliko i zdjelica sladoleda.

Sol

Liječnici tvrde da postoji direktna veza između visokog krvnog tlaka i preranog starenja kože, a poznato je kako slana hrana utječe na hipertenziju. Posebno treba izbjegavati juhe iz vrećice i polugotove tjestenine.

Energetska pića

Mnogi ljubitelji fitnesa poslije treninga piju bocu sportskog pića kako bi povratili snagu. Međutim, oni sadrže i veliku količinu šećera, a redovna konzumacija energetskih napitka ne samo da otežava proces mršavljenja, već može i ubrzati proces starenja organizma.

Komentirajte prvi

New Report

Close