Ispijanje određenih vrsta mlijeka za doručak može smanjiti šećer u krvi tijekom dana

Autor: Poslovni.hr , 22. travanj 2023. u 09:43
Foto: Pixabay

Proteini u određenim vrstama mlijeka mogu otpuštati želučane hormone koji povećavaju osjećaj sitosti.

Istraživanja pokazuju da čak i male promjene u rutini mogu značajno promijeniti tijek bolesti poput dijabetesa. Najbolje piće za kontrolu šećera u krvi je nedvojbeno voda, jer omogućuje izbacivanje većeg volumena glukoze iz krvi. Neka su istraživanja pokazala da mlijeko obogaćeno proteinima može imati dugotrajne učinke na razinu šećera u krvi, piše Express.

Studija iz 2018., objavljena u Journal of Dairy Science, otkrila je da mlijeko konzumirano sa žitaricama za doručak znatno snižava šećer u krvi tijekom dana. Istraživači iz Jedinice za ljudska nutraceutička istraživanja na Sveučilištu Guelph, koji su radili sa Sveučilištem u Torontu, došli su do ovog opažanja nakon procjene učinaka visokoproteinskog mliječnog mlijeka.

Otkrili su da pijenje mlijeka s proteinima sirutke ima najveći učinak na kontrolu šećera u krvi. Fokus studije bio je istražiti učinke ispijanja visokoproteinskog mlijeka na osjećaj sitosti nakon prvog i drugog obroka u danu. Probava takvih proteina, prirodno prisutnih u mlijeku, potiče otpuštanje želučanog hormona koji usporava probavu i povećava osjećaj sitosti. Protein sirutke omogućuje brzo postizanje učinaka, dok kazein produljuje djelovanje na šećer u krvi.

Kada je povećan unos proteina sirutke za doručak, znanstvenici su primijetili samo skromnu razliku u količini hrane koja se konzumira za ručak. Međutim, kada je mlijeko konzumirano za doručak, razina glukoze u krvi bila je smanjena čak i nakon ručka.

Giulia Guerrini, vodeća farmaceutkinja iz digitalne farmacije www.medino upozorila je da nije svako mlijeko prikladno za ljude koji žele održavati zdravu razinu šećera u krvi.

Foto: Unsplash

“Za razliku od mliječnog mlijeka, šećer u zobenom mlijeku je posebna vrsta koja se zove maltoza. Ima izuzetno visoku GI ocjenu [od] 105. Za usporedbu, obično masno mlijeko ima GI ocjenu između 31 i 34, a sve oko 70 smatra se visokim. Budući da ljudi s dijetom tipa 2 ne mogu proizvesti dovoljno inzulina za održavanje razine šećera u krvi, hranu i piće s visokim GI ocjenama poput zobenog mlijeka treba u potpunosti izbjegavati”, kaže Guerrini.

Važno je napomenuti da za optimalnu kontrolu šećera u krvi korekcije prehrane trebaju biti uparene s redovitom tjelovježbom. Fizioterapeutkinja Sammy Margo iz specijalista za njegu mišića i zglobova Deep Heat i Deep Freeze preporučuje uključivanje više tjelovježbe u svakodnevne aktivnosti kako biste vidjeli rezultate.

“Usputna tjelovježba poput hodanja do željezničkih postaja, čak i s obližnjeg parkirališta, izlaska iz ureda po sendvič, hodanja stepenicama ili hodanja preko ureda kako bi razgovarali s kolegom, poboljšat će razinu šećera u krvi.”, kaže Margo.

Prema riječima stručnjaka, jednako je važno izgraditi mišiće tijekom vremena za cjelokupno zdravlje. “To može pomoći u smanjenju glukoze u krvi jer tijelo uči skladištiti glukozu u mišićima, a ne u krvotoku”, dodala je Margo.

Komentirajte prvi

New Report

Close