Kardiolozi otkrili koje namirnice gotovo nikada ne jedu

Autor: Poslovni.hr , 24. veljača 2023. u 10:47
Foto: Pixabay

Ipak, nijedna od ovih namirnica neće vas ubiti ako se pojede s vremena na vrijeme.

Ako želite paziti na zdravlje srca morate saznati koju hranu vrhunski kardiolozi izbjegavaju u 99 posto vremena. Iako vas nijedna od ovih namirnica neće ubiti ako se pojede s vremena na vrijeme, kardiolozi kažu da su to namirnice koje nikada, ili vrlo rijetko, jedu.

Jetra

Ako spadate u kategoriju ljudi koja ne voli jetrice, imate sreće. Dr Eleanor Levin, kardiolog sa Sveučilišta Stanford, kaže da nikada ne jede jetru, piše Klixba.

“Jetra je crveno meso s izuzetno visokim sadržajem masti. Uglavnom, izbjegavam crveno meso jer ima mnogo zasićenih masti i transmasti, a osim što su loše za srce, zasićene masti mogu izazvati osteoporozu. Jetra je posebno loša jer su organ koji filtrira toksine, tako da svi toksini obično samo stoje tamo”, kazao je.

Kobasice

Elizabeth Klodas, kardiolog iz Minneapolisa, rekla je da izbjegava kobasice za doručak po svaku cijenu.

“One su bogate natrijem (potiču viši krvni tlak) i bogat izvor zasićenih masti, koje podižu očitavanje kolesterola. Budući da imamo samo toliko mjesta u našim želucima, hrana poput kobasica za doručak može zamijeniti druge namirnice koje bi mogle bolje promicati zdravlje”, dodala je.

Klodas je napomenula da je sve prerađeno meso, uključujući kobasice, šunku i slaninu, klasificirano kao kancerogeno od strane Svjetske zdravstvene organizacije.

Ni slanina ni kobasica u sendviču za doručak nisu dobra ideja, pogotovo ujutro kada vam je želudac prazan.

Margarin

Ako i dalje jedete lažni maslac, vrijeme je da prestanete, jer je margarin jednostavno loš za vas.

“Margarin se u teoriji čini sjajnom idejom, ali se ispostavilo da je loš kao maslac”, rekao je dr. Harmony Reynold, kardiolog u NYU Langone Health.

Krafne

Mnoge krafne pržene su u uljima koje sadrže transmasti, što ih čini teškim za srce, kaže dr. Jayne Morgan, kardiolog iz Atlante.

“Transmasti podižu razinu kolesterola i šećera u krvi, doprinoseći dijabetesu tipa 2, srčanim bolestima i moždanom udaru”, rekao je Morgan.

Transmasti su često ‘prikrivene’ na etiketama kao djelomično hidrogenirana ulja, stoga pročitajte svoje etikete i izbjegavajte ih.

Šunka

Možda ste zadnji put jeli šunku dok ste bili u školi, ili je možda još uvijek dio vaše prehrane. U svakom slučaju, vjerojatno je najbolje to preskočiti, smatra dr. James Udelson, šef kardiologije u medicinskom centru Tufts.

“Važno je napomenuti da je ključ zdravlja srca u prehrani slijediti preporučenu prehranu u mediteranskom stilu od strane Američkog udruženja za srce, koja je bogata povrćem, cjelovitim žitaricama, ribom i nekim posnim mesom, orašastim plodovima i mahunarkama”, dodaje.

Komentirajte prvi

New Report

Close