Kardiolozi otkrili koje voće je uvjerljivo najgore za srce

Autor: Poslovni.hr , 20. veljača 2023. u 11:12
Foto: Pixabay

Voće je dobro za cjelokupan imunitet jer je bogato vitaminima i biljnim vlaknima. Međutim, neke vrste voća prolaze kroz procese koji im oduzimaju bitne prednosti.

Otprilike svake 43 sekunde neko doživi srčani udar. Do njega dolazi kada je protok krvi, koja dovodi kisik u srčani mišić, ozbiljno smanjen ili potpuno prekinut. Arterije koje opskrbljuju srce krvlju mogu se polako suziti zbog nakupljenih masnoća i zato je prehrana od presudne važnosti. Voće je dobro za cjelokupan imunitet jer je bogato vitaminima i biljnim vlaknima, piše B92.

Međutim, neke vrste voća prolaze kroz procese koji im oduzimaju bitne prednosti. Važno je napomenuti da je suho voće izuzetno hranjivo, ali ipak najlošije za srce ako se konzumira u velikim količinama.

Jedan komad sušenog voća sadrži približno istu količinu hranjivih sastojaka kao i svježe voće, ali zgusnuto u mnogo manjem obliku. Istraživanja pokazuju da konzumiranje suhog grožđa može sniziti krvni tlak, poboljšati kontrolu šećera u krvi, smanjiti kolesterol i pružiti osjećaj sitosti.

Britanski liječnici upozoravaju da suho voće treba jesti uz glavni obrok, a ne kao užinu. Međutim, ono također sadrži puno šećera i kalorija, a može izazvati probleme kada se unosi pretjerana količina.

Kako bi neko suho voće bilo još slađe i privlačnije, pre sušenja često se maže šećerom ili sirupom. Suho voće s dodatkom šećera naziva se i kandirano voće, a mogu se šećeriti sve vrste voća. Recimo, često smo u zabludi da su jabuke zdrave i kada ih ušećerimo, iako je dokazano da dodani šećer štetno djeluje po zdravlje, povećava rizik od pretilosti, srčanih oboljenja, pa čak i karcinoma.

Komentirajte prvi

New Report

Close