Izbjegnite ove kupovne namirnice u širokom luku: Ako ih jedete unosite spojeve koje štete organizmu

Autor: Poslovni.hr , 03. veljača 2023. u 12:00
Foto: Pixabay

Ti spojevi štete mozgu, srcu i općem zdravlju.

Svi znamo da juhe iz vrećice, hrenovke, čips i slični proizvodi uopće nisu preporučljivi. Ali mnogi ne znaju da oni sadrže vrlo toksične tvari, od kojih je jedna kalijev glutamat, koji šteti mozgu, srcu i općem zdravlju. Kalijev glutamat ili E621, konzervans bijele boje se koristi u velikim količinama u gotovo svakoj vrsti hrane. U ovim proizvodima ga ima previše, zato ih izbjegavajte u širokom luku, piše B92.

Paštete

Za izradu pašteta koristi se najjeftinije i najlošije moguće meso. Ali, ne stavlja se samo najlošije meso u ovaj proizvod. Više od polovine paštete je voda. A pored toga tu su i masti, kožice, škrob, razni začini i naravno emulgatori. U sve paštete se stavlja puno soli, stoga je ovo jedan od najštetnijih proizvoda za koje se možete odlučiti. Ako pak volite paštetu, pripremite je u svom domu, i tada ćete znati što unosite u svoj organizam.

Margarin

Još jedan omiljeni namaz, margarin, radi se od biljnih ulja, koja se kemikalijama dobivaju iz suncokreta. Visoka temperatura u procesu prerade ulja uništava sve vitamine i antioksidanse koje sadrže i dovodi do stvaranja slobodnih radikala koji mogu izazvati ozbiljna oštećenja stanica i povećavaju rizik od raka. To su ulja koja su već nezdrava. A dodavanje novih kemikalija dovodi margarin u čvrsto i prepoznatljivo stanje, što je vrlo štetno. I zato umjesto margarina kruh namažite maslacom.

Kokice

I kokice su uvrštene na listu posebno štetnih namirnica. Ali ne one koje spremamo u tavi na štednjaku. U pitanju su kokice iz mikrovalne. Upravo one sadrže kemikaliju za koju je dokazano da povećava rizik od raka, utječe na plodnost i ometa funkciju bubrega. Ove kokice su pune umjetnih aroma i trans masnih kiselina i kemikalija koje izazivaju glavobolju i mučninu. Nutricionisti preporučuju ljubiteljima kokica da ovu grickalicu spremaju na tradicionalan način.

Hrenovke

Hrenovke su poznate po tome da se rade od svega onoga što bismo svi mi trebali izbjegavati. U njih se dodaju soja, škrob, začini, voda, dosta soli, konzervansi, ali i boja koja se nalazi u ruževima i ekstrakt paprike. Kada se sve ovo pomiješa, dobijemo hrenovke, koje zbog svih ovih sastojaka i njihovog djelovanja na organizam treba potpuno izbaciti iz prehrane. Ali, kao alternativa, nude se domaće kobasice.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Dobro jutro! Pametni mobiteli izgleda da su uspjeli napraviti budale od ljudi..

New Report

Close