Tri vrste brašna koje snižavaju šećer i smanjuju rizik od srčanih bolesti

Autor: Poslovni.hr , 07. ožujak 2023. u 11:29
Foto: Unsplash

Nakon što su proizveli ovo brašno i od njega ispekli kruh, istraživači su ga testirali na 20 zdravih osoba.

Brašno specijalno napravljeno za kruh, koje duže drži sitim i snižava razinu glukoze u krvi, potencijalno je i zdravija alternativa koja smanjuje rizik od pretilosti i dijabetesa, otkrili su istraživači s britanskog King’s College London. Nova vrsta brašna napravljena je od tri vrste mahunarki – slanutka, leće i graha.

Istraživanje objavljeno u American Journal of Clinical Nutrition pokazalo je da je ovo brašno korisno i za održavanje zdrave težine i smanjenje rizika od srčanih bolesti, piše B92.

Brašno slanutka dugo drži čovjeka sitim

“U vremenu kada smo svi potaknuti da povećamo unos vlakana, ova studija naglašava važnost fizičkog oblika vlakana, jer netaknuti stanični zidovi, koji usporavaju probavu škroba, poboljšavaju razinu glukoze u krvi i simuliraju hormon sitosti, pomažu nam da se osjećamo sitim” objašnjava biokemičar Peter Ellis s King’s College London u Velikoj Britaniji.

Nakon što su proizveli ovo brašno i od njega ispekli kruh, istraživači su ga testirali na 20 zdravih osoba, kojima su servirani uzorci bijelog kruha koji su sadržavali 0 posto, 30 posto i 60 posto brašna od slanutka.

Kruh od brašna od slanutka učinio je da se ispitanici duži vremenski period osjećaju sitim, kako su sami prijavili. Analiza krvi pokazala je da je taj osjećaj rezultat povećanog oslobađanja hormona koji potiču sitost.

Ispitivano brašno snižava razine glukoze u krvi

Također, došlo je do smanjenja glukoze u krvi – brašno koje je napravljeno od 30 posto slanutka smanjilo je razinu glukoze u krvi do 40 posto, a skoro isto toliki pad uočen je i kada su ispitanici jeli kruh od brašna koje je sadržavalo 60 posto brašna slanutka, u usporedbi s običnim pšeničnim brašnom. Taj rezultat postignut je zbog toga što škrobu treba duže vremena da se razgradi u tijelu, podsjetili su istraživači.

“Bili smo impresionirani rezultatima koje smo vidjeli kod zdravih osoba, a sada bismo željeli vidjeti kako naš kruh od slanutka može pomoći u kontroli tjelesne težine ili dijabetesa u većim ispitivanjima dijetalnih intervencija s ljudima koji pate od ovih stanja” izjavio je dr Balazs Bajka, specijalist za fiziologiju crijeva sa King’s College London.

Struktura hrane može imati veliki utjecaj na njenu nutritivnu vrijednost

U svojoj studiji, istraživači primjećuju da bi moglo doći do otpora ljudi da promjene svoje navike u prehrani kako bi spriječili i riješili potencijalne probleme kao što su pretilost i dijabetes. Osnovna hrana, kao što je kruh, može biti napravljena tako da bolje djeluje i čuva zdravlje, a što ne bi bio preveliki zahtjev za ljude, smatraju stručnjaci. Općenito govoreći, hrane koja zahtjeva manje obrade pokazuje se kao put do dužeg i zdravijeg života.

Istraživači naglašavaju da je ovo prva studija ove vrste, koja pokazuje kako upotreba brašna od vlakna žitarica s netaknutim staničnim zidovima za pripremu kruha može imati korisne efekte, a isti pristup bi se potencijalno mogao koristiti i za druge vrste hrane.

“Odavno znamo da struktura hrane može imati veliki utjecaj na njenu nutritivnu vrijednost. Ova studija je primjer koji obećava kako se nove strukture sastojaka mogu uspješno koristiti za poboljšanje metaboličkih efekata” navodi Cathrina Edwards, bioznanstvenica s britanskog Quadram Institute, koja se nada se da će rezultati studije privući pažnju proizvođača hrane koji žele poboljšati zdravstvene karakteristike svojih proizvoda.

Komentirajte prvi

New Report

Close