Nova istraživanja otkrivaju da ova poslastica može poboljšati razinu šećera i kolesterola u krvi

Autor: Poslovni.hr , 03. prosinac 2022. u 09:21
Foto: Unsplash

Konzumiranje meda može pomoći vašem kardiometaboličkom zdravlju.

Med može sve učiniti ukusnijim. Od piletine i ribe, do kruha i slastica, pa čak i samostalno ako jednostavno želite žlicu slatkog. Novo istraživanje pokazalo je da med također može poboljšati razinu šećera i kolesterola u krvi, iako su neke vrste možda bolje od drugih.

Med se smatra “slobodnim šećerom”, što je u biti bilo koja vrsta šećera koja se može dodati hrani ili piću, i često se pretpostavlja da je jedan od zdravijih slobodnih šećera, piše Eatthis.

Istraživači sa Sveučilišta u Torontu, čiji su nalazi nedavno objavljeni u Nutrition Reviews, odlučili su utvrditi kakav bi učinak med mogao imati na kardiometaboličke faktore rizika.

Što istraživanje kaže o medu i kardiometaboličkom zdravlju

Odgovorni za sustavni pregled i meta-analizu, istraživači su se usredotočili na 18 kontroliranih ispitivanja koja su uključivala više od 1100 sudionika i trajala su prosječno dva mjeseca.

Rezultati su pokazali da med ima pozitivan učinak na kardiometaboličko zdravlje, poput razine šećera u krvi i kolesterola. Dok su sudionici općenito konzumirali oko dvije žlice meda svaki dan, primijećeno je da su sirovi med i med iz jednog cvijeta bili uzrok mnogih zdravstvenih dobrobiti. S druge strane, prerađeni med nije bio toliko učinkovit kada je riječ o dobrobitima za tijelo.

“Ovi rezultati su iznenađujući, jer med sadrži oko 80% šećera. Ali med je također složen sastav uobičajenih i rijetkih šećera, proteina, organskih kiselina i drugih bioaktivnih spojeva koji vrlo vjerojatno imaju zdravstvene prednosti”, rekao je Tauseef Khan, viši istraživač na studiji i znanstveni suradnik u prehrambenim znanostima na Medicinskom fakultetu Temerty Sveučilišta u Torontu, piše EurekAlert!

“Med je vrlo bogat antioksidansima za kardiometaboličko zdravlje”, kaže Catherine Gervacio, registrirana dijetetičarka i suradnica Living Fit.

Foto: Unsplash

Kad je riječ o tome zašto bi med mogao pomoći u snižavanju razine šećera i kolesterola u krvi, “Sadrži flavonoide i fenolne spojeve. Flavonoidi su protuupalni antioksidansi koji imaju sposobnost sprječavanja krvnih ugrušaka, a fenolni spojevi smanjuju rizik od srčanih bolesti, jer poznato je da štiti stanice od oksidativnog stresa”, ističe Gervacio.

Koja je vrsta meda najbolja

Gervacio također objašnjava zašto je med koji je sirov i iz jednog cvjetnog izvora idealniji od drugih vrsta. “Sirovi med nije bio podvrgnut metodama obrade, tako da zadržava više hranjivih tvari i antioksidansa od onih koji su prerađeni”, objašnjava.

“Što se tiče specifičnog izvora meda, ne postoji značajna studija o tome koji cvjetni izvor ima najbolji sastav za kardiometaboličko zdravlje, ali jesti med u njegovom najprirodnijem stanju još uvijek je najbolja opcija”, kaže Gervacio.

Ako vas zanima koliko meda trebate pojesti da biste vidjeli dobrobiti, Gervacio kaže da su žlica ili dvije sirovog meda dovoljne su da unesete potrebne hranjive tvari.

“Med se zapravo smatra ljekovitom hranom i koristio u davna vremena. Ne samo da ima kardiometaboličke zdravstvene prednosti, već ima i antimikrobna svojstva za zacjeljivanje rana, pa čak i ublažavanje kašlja koji grebe grlo”, poručuje Gervacio.

Komentirajte prvi

New Report

Close