Ne dajte da vas prevare: Brzi trik će vam odmah otkriti lažni med

Autor: Poslovni.hr , 31. siječanj 2022. u 11:02
Foto: Pixabay

Poželjno je da je na ambalaži naveden datum proizvodnje jer svježiji med ima manje promijenjena hranjiva svojstva nego onaj starijeg datuma proizvodnje.

Kod kupnje provjerite porijeklo meda i, po mogućnosti, dajte prednost domaćim proizvodima. Osim toga, poželjno je da je na ambalaži naveden datum proizvodnje jer svježiji med ima manje promijenjena hranjiva svojstva nego onaj starijeg datuma proizvodnje. I još jedan savjet: izbjegavajte med koji na površini, iznad kristaliziranog dijela, ima tanak tekući sloj jer to je znak da je med star. Ako pak postoji sloj pjene, to znači da je fermentirao, piše Gloria.

Testirajte ga sami!

Postoji mnogo metoda dokazivanja je li med pravi ili lažni, koje možete napraviti kod kuće.

1. Najlakše je okrenuti staklenku s medom. Zračni balon se mora lagano pomicati prema vrhu, kao kugla. Ako se zračni balon tako ne pomiče, niste kupili pravi med.

2. Drugi način kako prepoznati med je curenjem sa žlice. Pravi med mora curiti sa žlice, ne kapati.

3. Kada radite treći test, budite oprezni jer uključuje vatru. Šibicu treba uroniti u med i zapaliti nakon toga. Pravi med gori pa bi se tako šibica zapaljena u medu trebala zapaliti.

4. Za četvrti test trebat će vam papirnati ubrus. Kapnite med na papirnati ubrus i ostavite neko vrijeme. Pravi med ne bi smio probiti papir, odnosno papirnati ubrus ne smije promočiti.

5. Peti test radite izvan kuhinje ne želite li neželjene goste. Med kapnite u blizinu mrava. Ako je vaš med prirodan, mravi će ga zaobići.

Također, pravi, prirodni med ćete prepoznati ako vam se, nakon što ste ga konzumirali, javi lagano bockanje u ustima i osjećaj spaljenog jezika.

Ispod prirodnog meda kruh će postati tvrd, a lažni će samo navlažiti površinu kruha. Dobar trik je i pomiješati med u čašu vode. Prirodni med u čaši vode treba se zgrudati i pasti na dno čaše. Dok se ostale mješavine otope u vodi.

Komentirajte prvi

New Report

Close