Ako volite kavu pripremljenu na ovaj način, bolje za vas i vaše zdravlje

Autor: Poslovni.hr , 10. kolovoz 2022. u 15:08
Foto: Pixabay

Istraživači su anketirali 171,616 sudionika u Ujedinjenom Kraljevstvu do pet puta tijekom godine dana.

Nova studija objavljena u časopisu Annals of Internal Medicine pokazala je da je pijenje kave povezano s manjim rizikom od smrti u usporedbi s izbjegavanjem kofeinskih napitaka, piše N1.

Istraživači su anketirali 171,616 sudionika u Ujedinjenom Kraljevstvu do pet puta tijekom godine dana. Pitanja su uključivala njihove navike pijenja kave. Znanstvenici su zatim potražili smrtovnice kako bi vidjeli tko je preminuo u prosjeku sedam godina kasnije.

Sudionici su bili u dobi od 37 do 73 godine i izvijestili su da nisu imali kardiovaskularne bolesti ili rak u vrijeme istraživanja.

“Rezultati su pokazali da su ljudi koji su pili umjerenu količinu kave, definiranu kao 1,5 do 3,5 šalica dnevno, te oni koji su zasladili kavu, imali oko 30% manji rizik od smrti u usporedbi s osobama koje uopće ne piju kavu” rekla je dr. Christina Wee, izvanredna profesorica medicine na fakultetu Harvard.

“Oni koji su pili nezaslađenu kavu imali su između 16% i 29% manji rizik od smrti u usporedbi s onima koji ne piju kavu”, dodala je.

Obratite pažnju na dodani šećer

“Ako u kavu dodajete samo jednu žličicu šećera, prednosti kave za koju mislimo da ih ima nisu potpuno negirane time”, rekla je Wee.

Rezultati za ljude koji su koristili umjetni zaslađivač u svojoj kavi bili su manje jasni, pa istraživači nisu mogli izvući nikakve zaključke.

“Na temelju ove studije liječnici mogu reći svojim pacijentima da nema potrebe da većina osoba koje piju kavu eliminiraju ovaj napitak iz svoje prehrane, nego da budu oprezni pri konzumaciji”, rekla je glavna autorica studije dr. Dan Liu.

Kako kava utječe na tijelo?

“Razna istraživanja pokazala su da bi unos kave mogao zaštititi srce i pomoći u liječenju drugih bolesti”, rekla je Liu. “Također može smanjiti rizik od problema s jetrom”, navodi se u studiji iz 2021. godine.

Kava također ima različite zdravstvene učinke, ovisno o tome kako se proizvodi, rekao je Gunter Kuhnle, profesor na Sveučilištu Reading u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Neke vrste kave sadrže fenolne spojeve, za koje se vjeruje da su korisni, kazao je. Ti kemijski spojevi utječu na okus i aromu kave i korisni su jer mogu djelovati kao antioksidansi i imati protuupalna svojstva. Dvije najčešće vrste kave su arabica i robusta, a istraživanja pokazuju da kava robusta ima veći sadržaj fenola od arabice, piše BBC.

Komentirajte prvi

New Report

Close