Oprez s darivanjem poslovnih partnera iz inozemstva

Autor: Ozren Podnar,VLM , 03. ožujak 2011. u 22:00

Ako je poslovni partner kojega darujete stranac važno je razmotriti što pojedini predmet za njega može značiti. Kulturna pripadnost vrlo je važna pri odabiru i stilu uručivanja poslovnih darova

Pitanje izbora dara za poslovnog partnera ne tiče se samo troška kojeg si smijete priuštiti. Ako je primatelj stranac, važno je razmotriti i što pojedini predmet može za njega značiti ovisno o tome kojoj kulturi pripada. Ponegdje pozornost valja obratiti i na stil kojim se dar uručuje, konkretno na držanje tijela i gestikulaciju. A nekim poslovnim partnerima najbolje je ne darovati ništa, bar ne u početku odnosa. Tamo gdje je korupcija gorući problem, s poklonima je nužno biti oprezan i umjeren da se vaša gesta ne bi protumačila kao mito. U Maleziji se ne preporučuje darivanje prije no što se poslovni odnos nije razvio. Ponegdje, primjerice u kineskom kulturnom krugu, državni dužnosnici ne smiju primati darove ni u kojoj fazi odnosa. U drugim je sredinama darivanje općeprihvaćeno te se od sudionika u biznisu očekuje da razmijene odgovarajuće znakove pažnje radi iskazivanja poštovanja i lakšeg zbližavanja.

Služben i strog protokol
U kolektivističkim istočnim kulturama pojedinac mora znati kakvo mu mjesto pripada u široj zajednici i tome se prilagoditi. Za svaku društvenu situaciju postoji strogi protokol koji valja poštivati da se izbjegnu uvrede časti. Razumije se da “kazna” za pogreške pri darivanju neće biti batinanje niti vezanje za stup srama. Umjesto toga, mogao bi propasti poslovni aranžman ili bi se pregovori mogli otegnuti duže od planiranog. U Kini i zemljama pod njenim kulturnim utjecajem poželjno je darove primiti rezervirano, da bi se izbjegao dojam pohlepe. Ako Kinez vama nudi dar, šarmantno ga odbijte triput te ga naposljetku objeručke preuzmite, uvjerljivo se zahvalite i odložite radi kasnijeg otvaranja. Na jednak će način primatelj vašeg (obavezno svečano umotanog) dara prvo triput tobože odbiti dar te ga tek četvrti puta prihvatiti. Stoga darivatelj mora ustrajati na nuđenju, da bi se ritual odigrao do kraja. Ako je vaš dar odbijen i četvrti puta, znači da se ne radi o glumi već poslovni partner ne smije primiti ponuđeno. U tom slučaju, dražesno se ispričajte i povucite dar. Računa je potrebno voditi i o kineskoj simbolici boja i brojeva. Crveno, ružičasto i žuto te broj osam predstavljaju sreću, a bijelo, crno, plavo i četvorka nevolje i smrt. Suzdržite se i od davanja satova, maramica, noževa i škara (ovo potonje zacijelo niste ni planirali). Japan je još jedna visoko strukturirana kultura sa strogim pravilima. Darivanje je svečanost za koju se valja pripremiti, ne prepuštajući ništa improvizaciji. Budući da su Japanci iskreno posvećeni poslu i neskloni korupciji, darivanje se očekuje već na početku prvog sastanka i ne pobuđuje nikakvih sumnji. Dar treba biti položen u kutiju ili bar ukusno zamotan te predan objeručke s velikim poštovanjem, uz tradicionalni naklon. Zanimljivo je da je za Japance poštivanje ceremonije važnije od same materijalne vrijednosti dara, koja smije biti i skromna. Kao i u kineskom slučaju, primatelj neće odmah prihvatiti dar, no Japanci će ga formalno odbiti samo jednom ili dvaput te ga otvoriti naknadno. Isti ritual izvedite i vi, ako ste primatelj poklona. Izbjegavajte crvene predmete ili ambalažu te bilo što oštro, jer simbolizira raskide.

Diktat religije
Za razliku od Kine i Japana, gdje religija bitno ne oblikuje ceremoniju darivanja, na Bliskom i Srednjem Istoku vjerski običaji jače diktiraju izbor i način uručivanja poklona. Primjerice, židovima i muslimanima nećete darovati predmete od svinjske kože, niti im nuditi svinjetinu na poslovnom objedu, budući da se svinja smatra nečistom. U odnosu s hindusima pak izbjegavajte kravlju kožu i govedinu, jer je za njih govedo sveta životinja. Među ortodoksnim židovima vladaju stroga prehrambena pravila, koja isključuju svinjetinu i školjke. Namirnice koje zadovoljavaju židovske prehrambene propise zovu se “košer” i nose odgovarajuću etiketu. Ovim propisima podliježe i vino, ali i većina drugih alkoholnih napitaka. Treba biti načisto sa sastojcima koji se nalaze u piću, što je prosječnom kupcu teško raspoznati. Pripadnicima islamske vjeroispovjesti nije uputno darovati ni neprehrambene proizvode koji sadrže alkohol, kao što su parfemi. U islamskoj se kulturi jako štuje čednost pa ne dolaze u obzir ni darovi poput skulptura ili slika koje prikazuju nago ili obnaženo tijelo (osobito žensko!). Upozoravamo da se prema muslimanskim ženama valja ophoditi vrlo suzdržano i decentno, a malo više slobode možete si dopustiti među sekularnim europskim ili turskim muslimanima. Vrlo prihvatljiv dar za muslimana je kompas, jer se njime izražava poštovanje prema njegovoj obavezi da se svakodnevno okreće prema Meki radi molitve. Darove muslimanu uručujte, ili ih od njega primajte, desnom rukom ili objeručke, a nipošto lijevom.

Lijeva ruka ‘po strani’
Ovaj tabu potječe iz vremena prije opće dostupnosti toaletnog papira, a karakterističan je za pustinjska područja u kojima nema vegetacije i vodenih tokova koji bi poslužili u svrhu održavanja higijene – mislimo da ste shvatili poantu. Jednako pravilo vrijedi i među hindusima, pa lijevu ruku držite “po strani” pri kontaktu praktično sa svim Indijcima, jer ih je 99 posto ili hindusa ili muslimana. Osim što kod štovatelja hinduizma “ne prolaze” kravlji proizvodi, ne preporučuje im se poklanjati ni alkohol, no ova zabrana nije onoliko stroga kao među muslimanima.

Bez posebnih ceremonija

Izmjena darova kao među prijateljima
Okvirna i labava pravila vrijede u većem dijelu Europe, Sjedinjenih Američkih Država i Kanadi te Australiji i Novom Zelandu. Posebne ceremonije oko darivanja nema ni u latinoameričkim kulturama, u kojima su ljudi srdačni, neposredni i neopterećeni ritualima. Poslovni se odnosi tamo razvijaju kao oblik privatnog odnosa te se u sklopu njih redovno izmjenjuju darovi, kao među prijateljima. Ondje vas stroge norme i kulturološki običaji neće sputavati u odabiru poklina.

Sloboda darivanja

Na Zapadu bez komplikacija
U zapadnjačkim sredinama, u koje što se darivanja tiče spada i Hrvatska, protokol darivanja prilično je ležeran u usporedbi s kineskom ili arapskom kulturom. Budući da su zapadnjaci individualistički nastrojeni, dopuštena je prilična sloboda u pogledu vrste dara i stila predaje poklona. Dovoljno je znati da nekome s kime niste prisni ne treba dati nikakvu bizarnost, poklon s izraženom erotskom notom niti ono što bi izazvalo zgražanje primatelja ili njegovog okruženja.

Komentirajte prvi

New Report

Close