Zdravko Marić otkrio koji su negativni efekti uvođenja eura i čega se građani najviše boje

Autor: Poslovni.hr , 31. svibanj 2019. u 11:25
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Ministar financija Zdravko Marić u razgovoru za Dnevnik Nove TV otkrio je koliko su građani platili posrnulu brodogradnju i koji su negativni efekti uvođenja eura.

Hoće li građani i poduzetnici osjetiti gospodarski rast? Primjerice, hoćete li povećati neoporezivi dio plaće?

Poduzetnici i građani najviše pridonose tom gospodarskom rastu. Oni ga s jedne strane stvaraju, a kada se događa, kao rezultat njega trebamo stremiti u smislu mjera, kako i dodatno dizati stope rasta.

Povećati neoporezivi dio plaće?

Još je rano govoriti o detaljima. Rasterećenjem plaća postignuti su pozitivni efekti. Istim smjerom trebamo nastaviti i dalje. Koliko prostora ima na porezu na dohodak, ima još više na dijelu koji se tiče samog neoporezivog dijela. Sjetite se mjera iz prosinca prošle godine. Više od 1,2 milijarde kuna dodatno su isplatili poslodavci zaposlenicima.

Ima li mjesta smanjenju trošarina na gorivo?

Treba gledati sveobuhvatnu sliku i u segmentu indirektnih poreza. U pravilu je uvijek nešto što posebno uzimamo u obzir, jer prema udjelu indirektnih poreza Hrvatska je na samom vrhu EU. Ali treba uzeti i širi kontekst.

Kad se smanje trošarine na gorivo, znate i sami da padaju cijene svega.

Ne u pravilu uvijek. Do zadnje promjene PDV-a, kad smo i snižavali poreze u našoj povijesti, nije dolazilo do snižavanja cijena. Ali u zadnjih par mjeseci vidimo snižavanje cijena voća, odnosno mesa, dok su riba i povrće čak i poskupjeli.

A ugostiteljstvo 13 posto?

To je tema o kojoj ćemo također raspravljati.

Je li kraj izdavanja jamstva za brodogradnju?

To je nažalost kao i u vašim reklamama kada na kraju ima još nešto ekstra. Moram reći hrvatskim građanima da s današnjim danom 4.420.000.000 kuna plaćena su i u zadnjih par dana i protestirana jamstva po pitanju Jaružela, velikog broda, kao i još dva dodatna. Ostalo je svega 120.000.000 kuna. Ogromni su to iznosi. Ni kao ministar financija, ni kao porezni obveznik ne možemo biti zadovoljni s činjenicom da smo platili gradnju brodova koji nikada nisu napravljeni.

Koji su negativni efekti eura?

Hrvatski građani s obzirom na jako dobro poznavanje i povijest iskustva s hiperinflacijama, devalvacijama prije uvođenja kune, na prvo mjesto stavljaju eventualni strah od rasta cijena kada danas-sutra bude eventualno zaokruživanje cijena. To treba ozbiljno uzeti u obzir. To je tema koja se ne događa preko noći. Nekoliko je koraka na tom putu. Treba učinili sve mjere kako bi se minimizirali opasnosti i rizici. A sve pozitivne koristi što više manifestirali i efektuirali.

Komentari (10)
Pogledajte sve

@razer-Portugal nema uhljebe, 5u kolonu i kokošare od političara koji bi državu, skupa s materom, ptodali za 200 Eura!

Uvodenje Eura nema nikakav ucinak na inflaciju, sigurno ne dugorocno. Iznimno sitni jednokratni pomaci su beznacajni. Uostalom, HR je fiksirana na Eur.

Nedavno sam bio u Portugalu, koji iako ima Eur, sve usluge na obali su i do 3x jeftinije nego u HR. Pio sam odlicnu duplu kavu na plazi za 1eur, cijeli meni s ribom i vinom, manje od 10eur. I sam sam se cudio, mnoge cijene su 50% manje nego u HR. Iako oni imaju vece place.



Zasto poslovni opet promovira iseljavanje i jos uz to laze o placama. Pocetna placa je 2800 BRUTTO! To je u Münchenu od prilike 1800 Netto. I ako jos platis prosjecan stan 1200 Eura i ostale troskove 500 ostane ti 100 Eura. Molim da mi neobrisete komentar nego da dokazete da nisam upravu.

Tko mi nevjeruje evo link: https://www.praktischarzt.de/blog/krankenschwester-gehalt/

Kažem ja, tko u HR ima svoj stan i bračni par svaki po 6000 kn, s 12 000 kn se kod nas bolje živi nego u Njemačkoj.
[/quote]

To je naravno isto besmislica. Ja sam iz ZG, i napravio sam svoju racunicu 100x. S 6000kn u ZG, danas, s cijelom placom jedva mozes platiti stan s rezijama, i mrvak hrane, ako i to.

Cak i s besplatnim stanom, stednja ovdje je visestruko veca nego placa dole. No ovjde uzmem kredu s gotovo 0% kamata i za 10g imam svoj stan. Da imam zenu, stednja bi bila jako visoka.

Ne vidim da itko dolazi u HR. Ni migranti iz 5. svijeta ne zele ostati… sto ti to govori? Hrvatska je potpuno besperspektivna, jako korumpirana zemlja gdje nema buducnosti za mlade. Cijela ekonomija se bazira na turizmu i javnom sektoru.


Zasto poslovni opet promovira iseljavanje i jos uz to laze o placama. Pocetna placa je 2800 BRUTTO! To je u Münchenu od prilike 1800 Netto. I ako jos platis prosjecan stan 1200 Eura i ostale troskove 500 ostane ti 100 Eura. Molim da mi neobrisete komentar nego da dokazete da nisam upravu.

Tko mi nevjeruje evo link: https://www.praktischarzt.de/blog/krankenschwester-gehalt/

Pricas besmislice… ja zivim u Njemackoj, vec neko vrijeme.

Kao prvo, 98% ljudi ovdje ne zivi u Munchenu, niti u samom centru istog. Ovdje ima 100+ gradova i sela gdje mozes naci posao. U leipzigu ima ok stanova za 300eur, cak i za 500eur ili tako nesto u mnogim vecim gradovima. Koristis vrlo ekstreman slucaj.

Nadalje, u DE je cesto dobiti vise placa, ja dobim 15, svake g povisica garantirana. U mnogim djelatnostima se sve placa ekstra, smjene itd., znam da je tako i za doktore, a tu se nakupi puno.

Ja zivim s oko 1000eur troskova, sam u velikom stanu. Hrana je manje nego u HR, renta je ovdje ista kao u ZG. S placom koja je skoro 5x visa, u par g zaradim sto u HR ne bi u cijelom zivotu da sam u istoj poziciji.

A sloboda od hdza, sdpa, beskrajne korupcije i svega toga, isto vrijedi puno.

New Report

Close