Zbog prelaska na euro do 15. siječnja ZET ukida jednu uslugu građanima

Autor: Poslovni.hr , 29. prosinac 2022. u 07:53
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Odbrojavamo sitne sate do prelaska na euro. Domaće gospodarstvo je spremno, no sustav prilagodbe trajat će još neko kratko vrijeme. Tržnice i ZET su spremni, a prelazak na euro “bezbolno” bi trebao proći i na hrvatskim autocestama.

Građani su nakon prosinačkog trošenja oprezniji s novcem pa je i broj kupaca na tržnicama u siječnju znatno manji. Dobra je to prilika da tržnice “finiširaju” prilagodbu na euro, rekao je predsjednik Udruge hrvatskih tržnica Niko Pervan.

– Prilagodbu cjenika već smo odradili, opskrbili smo se eurima, a nakon 1. siječnja počinje druga faza prilagodbe. Moramo prilagoditi samoposlužne uređaje, što ćemo napraviti tijekom prijepodneva 2. siječnja. Nadam se da će sve vrlo brzo i bezbolno proći – istaknuo je Pervan.

Od 1. siječnja 2023. promijenit će se i težina naših novčanika, a i cijene na tržnicama bit će nešto više.

– U optjecaju će biti puno manje novčanica, a puno više kovanica koje imaju veću vrijednost nego naše kune i lipe. Tu ćemo morati biti oprezni, dok se psihološki ne prilagodimo na sve to. Naravno, naši trgovci će uvijek zaokružiti cijene jer će im biti gotovo nemoguće da nose sa sobom toliko velike kase u kojima može stati veliki broj sitnih kovanica. Ali znate i sami kako je na placu – nešto se zaokružuje, a negdje se ubaci jabuka više kako bi se zaokružila cijena. Uostalom, vraćamo se dobroj staroj tradiciji – kaže Pervan.

ZET je spreman za euro, uz jednu malu izmjenu

Iz ZET- javljaju da su pri kraju s prilagodbom poslovanja i tarifnog sustava za uvođenje eura kao sredstva plaćanja od 1. siječnja. Papirnate karte, bile s prikazom cijene u kunama ili s dvojno prikazanim cijenama, bit će u opticaju do isteka zaliha. Ne moraju se brinuti ni korisnici vrijednosnih karata, jer od 1. siječnja uređaj za očitanje u ZET-ovim vozilima automatski će provesti konverziju korisničkih karata iz kuna u eure, prema fiksnom tečaju 7,53450.

U razdoblju od 1. do 15. siječnja 2023. godine, na snazi će biti razdoblje dvojnog optjecaja, odnosno predviđena je mogućnost plaćanje roba i usluga u obje valute. No kako bi se izbjeglo usporavanje tramvajskih i autobusnih linija radi procesa kupnje karata i povrata novca u eurima, u navedenom razdoblju kupnja karata kod vozača neće biti dostupna. Za kupnju karata u tom razdoblju, korisnicima je na raspolaganju 14 prodajnih mjesta ZET-a, kao i više od 300 kioska ugovornih partnera diljem Zagreba i okolice, navodi HRT.

Nadopunite ENC uređaje na vrijeme

Što se tiče autocesta, sustav naplate cestarina u novogodišnjoj noći funkcionirat će kao i kod banaka – od 23 sata do pola 2 iza ponoći neće biti moguće plaćati karticama, osim gotovinom. Ivana Jurišić iz sektora naplate cestarina pri HAC-u uputila je savjet vlasnicima ENC uređaja.

– Preporučujemo korisnicima da na vrijeme nadoplate svoje ENC uređaje jer od 23 sata do 5 sati ujutro to neće biti moguće – poručuju iz HAC-a.

Otkako je 5. rujna uvedena obveza dvojnog iskazivanja cijena, strože su i kontrole poslovnih subjekata, no bilo je onih koji su lovili u mutnom, kazao je ministar gospodarstva Davor Filipović.

– Što se tiče inspekcijskih nadzora, tržišna i turistička inspekcija obavila je 6901 inspekcijski nadzor u kojima je utvrđeno 1735 povreda odredbi zakona – istaknuo je Filipović, dodajući da udruge za zaštitu potrošača u okviru projekta tajni kupac, aktivno obilaze poslovne subjekte i provjeravaju neopravdana povećavanja cijena, dvojno iskazivanje cijena i neispravna preračunavanja cijena. Svi oni koji se ponašaju mimo postavljenih pravila bit će javno objavljeni na stranicama udruga za zaštitu potrošača.

Komentirajte prvi

New Report

Close