Zasad nema govora o udaru kamatnih stopa, a i građani nisu bespomoćni, evo što mogu napraviti

Autor: Ana Blašković , 22. ožujak 2022. u 13:22
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Uljuljanima u desetljeće rekordno niskih kamata, građanima i gospodarstvu kao hladan tuš dolaze najave mogućeg dizanja cijene novca. S inflacijom 5,9 posto u veljači u eurozoni (u Hrvatskoj 6,3%), tri puta iznad ciljane, jasno je da na stol dolazi neminovno zatezanje monetarne politike.

No, za razliku od američkog Feda i britanske BoE, Europska središnja banka još oklijeva zbog neizvjesnosti prelijevanja ratnih zbivanja iz Ukrajine i mogućeg usporavanja ionako krhkog rasta. Stoga govora o udaru kamatnih stopa na građane i tvrtke zasad nema.

Udar na standard i kupovnu moć dolazi od inflacije koju je ECB krenuo prigušivati usporavanjem ‘pumpanja’ novca u banke, no dizanje referentnih kamatnjaka koji se prelijevaju u kamate klijenata na kredite i štednju nije na stolu prije kraja godine. Pritom treba naglasiti da su sve prognoze u ovom trenu čiste špekulacije. Geopolitička slika, prijetnja ratom, energetska kriza, u konačnici i, eskalacija sukoba u nuklearnu sferu – sve je na stolu. Neosporno je da će u nekom trenutku ECB posegnuti za dizanjem kamatnjaka kao glavnim oružjem protiv inflacije, no stvari nisu crno-bijele jer bi ishitreni potez na kocku mogao staviti rast, zaposlenost, investicije, dugoročnu stabilnost i prosperitet…

Što to znači za građane i tvrtke? Porast referentne cijene novca osjetili bi oni s kreditima (i štednjom) s promjenjivom kamatnom stopom, no s obzirom da je u kamati najveći dio fiksna naknada, a referentna stopa ostatak, povećanje anuiteta (ili rate) je vrlo ograničeno.

Kada god došlo na stol, a cijena novca će se prije ili kasnije vratiti na povijesne prosjeke i tu ne treba imati iluzija, ne znači da klijenti mogu samo bespomoćno gledati. Svima koji ne žele pristati na rizik povećanja kamatne stope na izboru je refinanciranje u kredit s fiksnom stopom u nekoj od 20 banaka koje se na tržištu bore za svoj dio kolača. Čak i ako je fiksna stopa nešto viša od promjenjive i nešto kraća od samog dospijeća kredita, jedina je opcija za miran san.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close