Guverner otkrio što očekuje o očekivanom rastu kamatnih stopa

Autor: Poslovni.hr , 20. prosinac 2018. u 08:47
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

HNB je jučer po drugi u ovom mjesecu, intervenirao na deviznom tržištu kako bi spriječio daljnje aprecijacijske pritiske na kunu.

Hrvatska narodna banka očekuje iduće godine stopu rasta hrvatskog gospodarstva od 2,7 posto, koliko očekuje da će rast iznositi i u ovoj godini. Istodobno, HNB je jučer po drugi u ovom mjesecu, intervenirao na deviznom tržištu kako bi spriječio daljnje aprecijacijske pritiske na kunu.

"Rast je zdraviji nego prije jer se zasniva na suficitu platne bilance i suficitu proračuna. Višim ga mogu učiniti veće investicije koje su izostale 2016., 2017. i 2018, i u privatnom i u javnom sektoru. Veće investicije osigurale bi stopu rasta veću od 3%", rekao je Vujčić HRT-u.

Kratko je komentirao i razdoblje rekordno niskih kamatnih stopa, te očekivani rast kamatnih stopa.

"Normalizacija monetarne politike, vraćanje na pozitivne kamatne stope, je u tijeku. Tek se krajem 2019. očekuje da će Europska središnja banka dizati kamatne stope. Bez obzira na to što je Američka središnja banka snažno digla kamatne stope i očekuje se da će 2019. biti iznad 3%, na našem domaćem tržištu možemo očekivati blage uvjete financiranja, niske kamatne stope, pogotovo za one koji su vezani na nacionalnu referentnu stopu (NRS). Libor bi mogao lagano početi rasti. Nema bojazni, ništa se dramatično neće događati", zaključio je.

Komentirajte prvi

New Report

Close