Klopka promjenjive kamate: Jeftini krediti odlaze u prošlost, vrijeme je da se zaštitite

Autor: Poslovni.hr , 16. listopad 2018. u 13:47
FOTO: GettyImages

Ako ste ugovorili dugoročni kredit s promjenljivom kamatnom stopom, krajnje je vrijeme da razmislite o poduzimanju zaštitnih mjera

Američke federalne rezerve (Fed) ove godine već su tri puta dizale referentnu kamatnu stopu, a do kraja godine očekuje se još jedno povećanje. Potezi Feda prošlog tjedna uzdrmali su Wall Street, na kojemu su u srijedu dionice potonule više od tri posto. Dok Fed ubrzava tempo podizanja kamatnih stopa, Europska središnja banka (ECB) još uvijek održava nultu kamatu, ali takvo stanje zasigurno više ne može dugo potrajati. 

Navedeni globalni trendovi upozorenje su svim korisnicima kredita s promjenljivim kamatama. Kamatne stope u Hrvatskoj trenutno su na povijesno niskim razinama, a na cijenu kredita povoljno utječu pad rizika države i poboljšanje investicijske klime. Međutim postupni rast inflacije i očekivano zaoštravanje monetarne politike ECB-a sigurno će se odraziti na uvjete kreditiranja, piše tportal.

Vraćanje kamatnih stopa na pretkrizne razine značilo bi velik udar na dužnike s promjenjivim kamatnim stopama. Primjerice, u slučaju povećanja referentnih kamatnih stopa od jedan do tri postotna poena na kredit od 100.000 eura korisnicima kredita s promjenljivim kamatnim stopama vezanim uz euribor prijeti rast rata od 25 do čak 200 eura. Najbolja zaštita od kamatnog rizika je pretvaranje promjenljivih kamata u fiksne. Konverziju omogućuju sve veće banke, koje u svojoj redovnoj ponudi imaju kredite s fiksnom kamatnom stopom. Premda su fiksne kamatne stope nešto više od promjenljivih, fiksiranje se isplati jer se njime u potpunosti anulira rizik, a razlika u cijeni nije velika.

Komentirajte prvi

New Report

Close